Boerenkool met veel groenten

Stoemp

Deze stamppot is een luxe versie van het oorspronkelijke gerecht. De meest sobere uitvoering bevat alleen aardappelen en wortels, net als de Nederlandse hutspot.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 4 uien
  • 2 preien
  • 2 winterpenen
  • 1 knolselderij
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 savooiekool
  • 125 g spruitjes
  • 1 ei
  • klontje boter
  • scheutje room

Zo ga je te werk:

  1. Schil de aardappelen en halveer ze.
  2. Maak de uien, de preien, de winterwortels en de knolselderij schoon en snijd ze in grove stukken.
  3. Doe de aardappelen in een pan met een laagje water, voeg de groenten toe en kook het geheel gaar in ongeveer een half uur.
  4. Bak ondertussen de spekjes krokant.
  5. Snijd de witlof in grove stukken en bak deze in wat boter.
  6. Snipper de kool en de spruitjes fijn en blancheer ze enkele minuten in kokend water.
  7. Giet de gare aardappelen en groenten af en stamp ze fijn.
  8. Roer er de spekjes, de witlof, de kool en de spruitjes door, samen met het ei, een klontje boter en een scheutje room.
  9. Breng het geheel op smaak met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
  10. Serveren met varkenssaucijsjes en jus.

Landleven Special Stooft

Ga lekker in de keuken aan de slag! In de nieuwe Landleven special Stooft staan meer dan 50 heerlijk winterse gerechten. Dit zijn de lekkerste stoof- en sudderrecepten, met of zonder vlees en met peulvruchten en extra groentes. Daarnaast staan er een aantal geweldige basisrecepten in. Denk hierbij aan heerlijke kippenbouillon en zelfgemaakte mosterd.

Bestel hier