Winters kerstboom wandrek

Met dit winterse wandrek creëer je in een handomdraai sfeer in huis. Geschikt als decoratie, maar ook te gebruiken als duurzaam alternatief voor een kerstboom of als kaartenrek. Het rek is jaar na jaar te gebruiken en natuurlijk niet alléén in dit seizoen. Hoe je het wandrek maakt, legt Landleven-timmerman Nick van Zutphen in het filmpje deels uit. De volledige werkbeschrijving vind je in het Landleven decembernummer.

Klik op de werktekeningen om ze te vergroten en te downloaden en printen

Kerstboom wandrek werktekening 1
Kerstboom wandrek werktekening 1

Dit heb je nodig:

 • 1 x mdf-plaat 18 mm, 122 x 61 cm
 • 1 x binnenlak 750 ml, kleur: kerstboom
 • 15 x schroefhaakjes 20 x 3 mm
 • 45 x Kreg pocket-hole schroeven 32 mm
 • 10 x schroeven 4.0 x 40 mm (zelfborend)

En verder:

 • accuboor
 • afbreekmesje
 • boor ø 3 mm
 • boormal (pocket-hole jig)
 • bovenfrees (afrondfrees)
 • bruisende houtlijm
 • cirkelzaag (+ geleiderail)
 • gradenboog
 • houtvuller (houtkleur)
 • kwastje
 • lijmklemmen
 • 2 plamuurmessen
 • potlood
 • rollertje
 • rolmaat
 • schuurmachine (schuurpapier 80+180)
 • verzinkboor

Zo ga je te werk:

Zaag A met de cirkelzaag schuin af onder een hoek van 55 graden

Zagen

Zaag het mdf in de lengte in zes stroken van 10 centimeter breed. Stel de cirkelzaag in op een hoek van 55 graden (zie foto hiernaast) en zaag uit de eerste strook een stuk van 121,7 centimeter lang, waarbij de schuine kopse kanten in een V-vorm naar elkaar toe staan (A). De lengtemaat is de langste zijde van A.

Bij B lopen de schuine zijden parallel aan elkaar. Neem een nieuwe strook en zaag deze aan één kopse kant af onder een hoek van 55 graden. De lange zijde ligt boven. Meet vanaf de kopse kant 42,6 centimeter en teken daar een haakse lijn. Zaag langs deze lijn nogmaals onder een hoek van 55 graden. De totale lengte van B is nu 43,8 centimeter. Zaag nog een stuk B uit dezelfde strook. Teken vervolgens een lijn op 12,2 centimeter en zaag deze ook onder 55 graden af; dit is C. Zaag nog een stuk C uit dezelfde strook. Herhaal deze stappen bij nog twee stroken. Zie de zaagwijzer.

Zaag bij de vijfde strook de kopse kant weer af onder 55 graden. Teken vervolgens op 46 centimeter een haakse lijn en zaag deze onder een hoek van 70 graden (D). Zaag uit dezelfde strook een gelijksoortig stuk, maar dan met een lengte van 44,1 centimeter (E).

Bij de laatste strook laat je de kopse kant haaks; zet een lijn op 21,2 centimeter en zaag deze onder een hoek van 45 graden (F). Herhaal dit vanaf de andere kopse kant. Zaag tot slot uit het resterende stuk hout een stuk van 42 centimeter lang, met beide kopse kanten onder een hoek van 45 graden in een V-vorm (G).

Boorgaten

Stel de boormal in op een materiaaldikte van 19 millimeter. De boormal is afkomstig uit de VS en heeft zijn oorsprong in inches. Daarom wijken de maten een beetje af. Maak steeds drie verzonken boorgaten op een rijtje, netjes verdeeld over de breedte van het hout. De schuine zijde van het hout ligt steeds naar beneden, zodat er een scherpe rand is aan de bovenzijde waar de afstandhouder van de boormal overheen ligt. Klem de boormal vast met een lijmklem en boor de gaten, zie de foto.

Boor in A aan beide uiteinden verzonken boorgaten; bij B en C aan één zijde, in E alleen aan de 70 graden-zijde. In D, F en G komen géén verzonken boorgaten.

Nick klemt de boormal vast met een lijmklem en boort de gaten.

Montage

Begin de montage aan de bovenzijde van de boom, omdat anders niet alle schroeven erin te draaien zijn. Leg D en E op hun zijkant op de werktafel, met de zijde die onder 70 graden is gezaagd naar boven, en leg D over E heen. Gebruik een gradenboog om te controleren of ze onder een hoek van 70 graden liggen. Verlijm het raakvlak, klem ze tegen de werktafel met een lijmklem en schroef E aan D met drie schroeven van 32 millimeter. Gebruik een extra lange bit van 15 centimeter, die bij de boormal geleverd wordt. Laat de lijm uitharden terwijl D en E vastgeklemd zitten zodat ze in de juiste hoek liggen. Verlijm en schroef op dezelfde manier C aan D en plaats daar vervolgens B tegen. Herhaal dit voor de andere zijde.

Leg A met de lange zijde naar boven op de werktafel, meet vanaf beide kopse kanten 39,8 centimeter en trek daar een haakse lijn. Draai A om en teken aan beide uiteinden een lijn op 39,5 centimeter. Boor op beide lijnen twee gaatjes voor met een 3 millimeter-boor en verzink deze met een verzinkboor. Leg vervolgens A tegen de onderste B en verlijm en schroef A aan B.

Leg G en F haaks tegen elkaar, verlijm het raakvlak en klem ze vast aan de werktafel. Boor met een 3 millimeter-boor drie gaatjes in G; boor ze een klein beetje schuin zodat u zo ver mogelijk bij de hoek vandaan bent en de schroef toch goed in F zal komen. Boor alleen in G. Maak met de verzinkboor een mooi kommetje voor de kop van de schroef. Schroef en verlijm G aan F met drie schroeven van 4.0 x 40 millimeter. Herhaal dit voor de andere zijde.

Leg F vervolgens tegen A, tegen de lijnen die u er op hebt getrokken. Verlijm en schroef A aan F met vier schroeven van 4.0 x 40 millimeter. Leg kleine latjes van gelijke dikte goed verdeeld onder de boom, maar niet op plaatsen waar lijm is aangebracht. Klem de boom ter hoogte van de latjes tegen de werktafel en laat de lijm uitharden. Wanneer de lijm is uitgehard, kun je de lijmresten wegsnijden met een scherp mesje.

Houtvuller

Vul alle boorgaatjes met behulp van twee plamuurmessen op met houtvuller. Breng de houtvuller iets te dik aan, bij het drogen krimpt het namelijk een beetje. Zodra de eerste laag is uitgehard vlakschuren met schuurpapier korrel 80 en een tweede laag aanbrengen voor een vlak resultaat.

Schilderen

Zet het mdf in een laag grondverf. Bij het drogen gaan de vezels van het mdf openstaan, schuur daarom na het drogen goed vlak met schuurpapier korrel 180. Breng vervolgens twee lagen lak aan, op waterbasis voor gebruik binnenshuis. Doe dit met een rollertje en de hoekjes met een kleine kwast. De lak is na 24 uur stofdroog, maar het duurt enkele dagen voordat het echt hard is, dus laat rustig drogen, dat voorkomt beschadigingen.

Nicks tips

Tip 1: Zagen met een geleiderail

Zagen van smalle stroken plaatmateriaal met behulp van een geleiderail is een uitdaging omdat er geen ruimte meer is om de geleiderail op te plaatsen en/of te klemmen. Ondersteun daarom de rail met een stuk hout van dezelfde dikte en klem de geleiderail vast met geleiderailklemmen of lijmklemmen. Op deze manier ligt de rail vlak en kan hij of het werkstuk niet verschuiven. Dit is vooral van toepassing bij het zagen van de laatste strook.

Tip 2: Strakke verzonken boorgaten

Boor voor strakke boorgaten totdat de aanslagring tegen de boormal aan komt. Laat vervolgens de accuboor even in de tegenovergestelde richting draaien. Ze de draairichting weer normaal en trek de boor uit de mal.

Tip 3: Schroeven in mdf

Mdf wordt gemaakt van fijngemalen houtvezels die zijn samengeperst. Het is een prachtig materiaal om objecten voor binnen van te maken. Het nadeel is dat het niet erg sterk is en snel splijt bij het indraaien van schroeven. Draai de schroeven er daarom voorzichtig in en niet vaster dan nodig. Als het onverhoopt toch splijt, kun je dat opvullen met houtvuller.

Tip 4: Materiaalkeuze

Voor dit project heeft Nick gekozen voor mdf. “Een prachtig materiaal voor binnen, heel mooi af te werken en relatief goedkoop.” Wil je een iets steviger constructie, kies dan voor multiplex.

Tip 5: Versiering

In dit voorbeeld heeft Nick in alle hoekjes een schroefhaakje gedraaid zodat daar eenvoudig de verlichting achter te haken is. Ook draaide hij aan de binnenzijde extra schroefoogjes in om kerstballen en andere versiering aan te hangen.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.