De natuur als inspiratiebron bij kunst

De natuur als inspiratiebron

De natuur is haar grootste inspiratiebron. Als klein meisje was Madelon van Bochove elke dag in de natuur hutten aan het bouwen, spelen of mooie bloemen en grassen aan het verzamelen. Het verzamelen van deze natuur doet Madelon nog steeds. De bloemen en grassen die ze verzamelt heeft ze allemaal in potten of bakken in haar atelier in Amersfoort staan. Ze gebruikt haar geplukte natuur als inspiratie voor haar schilderkunst. “De natuur geeft mij rust, balans, warmte en vreugde, ik word hier heel rustig van.”

“Natuur kun je echt overal vinden. Al kijk je eventjes naar de lucht, dat kan al heel helend werken. De natuur hoef je niet ver van huis te zoeken. Maar mijn ultieme favoriet is de Slufter op Texel.” Met haar vinger wijst ze naar diverse kunstwerken die zijn geïnspireerd op de Slufter. “Ik heb dit bijzondere stukje Nederlandse natuur veel geschilderd, het blijft mij inspireren.” Maar hoe begin je met het schilderen van deze natuur? Neem je jouw schildersezel mee? “Eerst maak ik foto’s van een stuk natuur of iets anders. Soms verzamel ik ook weleens plaatjes uit diverse tijdschriften en maak ik hier een moodboard van. Vervolgens bepaal ik de compositie, belijning, kleuren en stel ik de vraag: welk medium ga ik gebruiken? Acryl, aquarel en olieverf, het is mij allemaal even lief.”
 

Eigenschappen verf

  • Acryl: droogt heel snel, is water gedragen, krasbestendig en geeft mooie contrasten.  
  • Olie: droogt langzaam en hiermee kun je een softere toets maken. Het is zowel dekkend als transparant te gebruiken.
  • Aquarel: water doet zijn eigen ding en hierdoor heb je minder controle over wat het gaat worden. Ook is het heel transparant en hierdoor blijf je foutjes zien, wat ook z’n charme heeft.

“Begin met schilderen, het hoeft niet direct iets te worden want soms ontstaat iets ineens. Als jouw uitgangspunt maar duidelijk is. Laat de spontaniteit opkomen en geniet van het moment, dit is jouw proces.” Kenmerkend aan Madelon haar werk is het intuïtieve kleurgebruik, de emotie, de hoop en de verstilde sfeer. Ze schildert zowel abstract als figuratief. Het signatuur van Madelon is het zachte kleurgebruik, het onderwerp en haar techniek. Het is goed om erachter te komen wat jouw signatuur is. Hoe kom je achter jouw stijl? “Maak veel vlieguren en begin gewoon. Probeer veel uit en zoek verschillende mediums en experimenteer. Waar word je uiteindelijk blij en niet blij van? De sleutel is uiteindelijk: doen en geef jezelf speeltijd. Ook is het de kunst om dichtbij jezelf te blijven. Laat je niet beïnvloeden door de media of anderen.”

Meer weten? Volg Madelon op Insta: @Artworkbymadelon
 

Met passie en penseel

Een prachtig boek gevuld met de meest uiteenlopende natuurschilderingen van Hans Bulder. Laat je meeslepen in zijn ongekende liefde voor de natuur en lees daarnaast de interessante stukjes achtergrondinformatie over een aantal van zijn werken.
Prijs: €24,95.