Fruitkistenkast

Fruitkistjes lenen zich niet alleen goed voor het opslaan van fruit, ze kunnen ook prima gebruikt worden om rondslingerende mutsen, sjaals, schoenen en laarzen in op te bergen. Landleven-timmerman Nick van Zutphen maakte er een landelijke garderobekast mee. Hij kleurde de kistjes met behulp van de gasbrander. Hij legt uit hoe je dit doet in een filmpje. De hele werkbeschrijving vind je in Landleven oktober 2022.

Werktekening van de fruitkistenkast.
Werktekening van de fruitkistenkast.

Dit heb je nodig:

 • 3 x vuren geschaafd 44 x 44 millimeter x 210 centimeter
 • 17 x vuren geschaafd 12 x 69 millimeter x 240 centimeter
 • 6 x steigerhout 32 x 200 millimeter x 220 centimeter
 • 138 x schroeven 4.0 x 30 millimeter
 • 42 x schroeven 4.0 x 50 millimeter
 • 16 x schroeven 5.0 x 70 millimeter
 • 20 x kreg pockethole schroeven 4.0 x 50 millimeter
 • 5 x jashaak
 • 1 x binnenbeits white wash (750 ml)

       En verder:
 • accuboor
 • ​schuurmachine
 • houtzaag
 • Rolmaat
 • potlood
 • winkelhaak
 • lijmklemmen
 • boormal (pockethole jig)
 • houtlijm (bruisend)
 • gekookte lijnolie
 • terpentine
 • gasbrander
 • breekmesje
 • Ø 3 millimeter houtboor
 • Ø 4 millimeter houtboor

Zo ga je te werk:

Achterschot

Zaag zesmaal een steigerhouten plank van 220 centimeter lang. Leg ze op een vlakke ondergrond, met de mooie kant naar beneden en tegen elkaar aan. Van links naar rechts kun je ze met potlood A t/m F labelen.  Langs de linker lange zijde van plank (B) maakt u op 20 centimeter vanaf de bovenzijde en op 80 centimeter vanaf de onderzijde een markering.  Langs de rechterzijde herhaal je dit maar dan andersom, dus 80 centimeter vanaf de bovenzijde en 20 centimeter vanaf de onderzijde. Zet deze markeringen op drie centimeter vanaf de zijkant zodat deze zichtbaar is wanneer je de boormal er bovenop legt.  Herhaal dit voor planken (C), (D) en (E).  Vervolgens markeert u (A) alleen langs de rechterzijde, dus 80 centimeter van boven en 20 van onder. En (F) markeer je alleen langs de linkerzijde, dus 20 centimeter vanaf de bovenzijde en 80 centimeter vanaf de onderzijde. Op iedere markering boor je met de boormal een inkeping.

Leg de planken strak tegen elkaar en zorg dat het geheel haaks ligt.  Verlijm de raakvlakken met bruisende houtlijm, gebruik lijmklemmen en een recht balkje om de planken op hun plaats te houden.  Schroef de planken vervolgens met 20 schroeven (Kreg pockethole schroeven 4.0 x 50 mm) aan elkaar vast. Verwijder overtollige lijm zo snel mogelijk met een vochtige doek.  Laat uitharden en verwijder daarna de lijmklemmen.

Fruitkratjes

In dit project gaat Nick voor de uitstraling van ouderwetse fruitkratjes, maar maakt hij ze zelf zodat hij de afmetingen kan aanpassen. Zorg dat het hout glad is, zodat kwetsbare stoffen er niet aan blijven haken. Nick gebruikt geschaafd vuren hout. U heeft ongeveer 17 latten nodig (12 x 69 millimeter x 240 centimeter). Schuur deze grondig, schuur vooral de hoeken en lange randen iets rond. Brand 13 latten (12 x 69 millimeter x 240 centimeter) en laat er vier blank.

Schoenenrek

Meet de breedte van het achterschot, dit is ongeveer 120 centimeter. In deze werkomschrijving gaat Nick van 120 centimeter uit, maar meet je werkstuk na, aangezien de breedte van steigerhout kan variëren. Pas indien nodig de maten in deze beschrijving aan. Zaag acht maal een gebrande lat van 120 centimeter lang (G) en 16 maal een lat van 47,6 centimeter lang (H).  Zaag viermaal een balkje van 30 centimeter lang en zaag deze over de lengte diagonaal door (zie foto hiernaast). Brand balkjes (I).

Maak op beide uiteinden van latten (G) op 2,2 centimeter vanaf de kopse kant een markering.  Zet de markering net iets uit het midden, op drie centimeter vanaf de lange zijde, zodat de schroeven later niet kruisen met de schroeven van latten (H). Zet nog twee markeringen op 38,6 centimeter vanaf beide kopse kanten. Boor alle markeringen voor met een Ø 3 millimeter boor en herhaal dit voor de overige latten (G). 

In latten (H) maak je aan beide uiteinde op een centimeter vanaf de kopse kant en drie centimeter van de zijkant een markering. Maak nog een markering op 22,2 centimeter. Boor deze markeringen voor met een Ø 3 millimeter boor. Leg twee balkjes (I) op de werktafel, leg er een lat (H) bovenop, vlakaf met de kopse kant van (I) en haaks.  Verlijm en schroef (H) aan (I) vast met 2 schroeven (4.0 x 30 mm).  Herhaal dit voor de andere kopse kant van (I). Leg er twee latten (H) tussen in, zorg dat alle latten haaks liggen en evenveel tussenruimte hebben. Verlijm en schroef ze vast met vier schroeven (4.0 x 30 mm). Zorg dat alle schroeven allemaal aan de linkerzijde zitten of allemaal aan de rechterzijde. Herhaal dit voor de overige drie schotten.

Zet de twee buitenste schotten recht op de werktafel, zorg dat de schroeven aan de zelfde kant zitten. Leg er twee latten (G) boven op, zorg dat alles haaks is. Zorg dat de schroefgaten in (G) en (H) elkaar niet kruisen. Gebruik eventueel grote lijmklemmen om alles op zijn plaats te houden en verlijm en schroef (G) aan (I). Leg de twee middelste latten (G) er tussen in en verlijm en schroef deze ook vast met 4.0 x 30 millimeter schroeven. Maak met potlood een kleine markering aan de onderzijde van (G) op 39,6 centimeter vanaf de kopse kant. Dit is de scheidingslijn tussen (I) en (H) van de middenschotten.  Positioneer het middenschot, zorg dat het goed haaks staat en verlijm en schroef (G) aan (I).  Herhaal dit voor het andere tussenschot.  Draai het geheel om en verlijm en schroef de overige vier latten (G) met de schotten.

Plankjes

Zaag twaalfmaal een ongebrande lat (12 x 69 mm) van 38,3 centimeter lang (J). Zaag nog drie balkjes van 30 centimeter lang, zaag ook deze diagonaal door en laat ze blank (K). Boor (J) met een Ø 3 millimeter boor aan beide uiteinden op één centimeter vanaf de kopse kant en drie centimeter van de zijkant. Leg (J) en (K) aan de kant, deze werk je later af.

Handschoenenrek

Zaag zevenmaal een lat (G) van gebrand hout, negenmaal een lat (J) van blanco hout.  Zaag twaalf maal een plankje van 37,6 centimeter lang (L), boor deze hetzelfde voor als (H). Het gat in het midden van (L) komt op 17,2 centimeter.  Zaag zesmaal een gebrand balkje van 22,3 centimeter lang, en zaag deze diagonaal door zoals (I). Brand er acht (M), en laat er zes blanco (N).

Afwerking

Breng naar eigen inzicht één of meerdere lagen whitewash aan op het achterschot en op (J), (K) en (J), (N). Alle zaagsneden van het gebrande hout kun je met een brander bijkleuren, laat afkoelen en werk vervolgens af met één laag gekookte lijnolie die u kunt verdunnen met 1/4 deel terpentine. Dit zorgt ervoor dat de lijnolie beter in het hout trekt. Laat de lijnolie een nacht intrekken en wrijf het dan op met een droge doek. De lijnolie heeft enkele dagen nodig om goed uit te harden.

Montage plankjes

Monteer vervolgens balkjes (K) in het schoenenrek, waarbij de bovenkant van (K) 23,6 centimeter vanaf de (G) is.  Schroef ze vast met drie schroeven (4.0 x 50 mm). Maak het je zelf gemakkelijk door een hulpstuk te maken van 23,6 centimeter lang (zie foto xxx). Boor in het middelste vak (K) drie maal voor met een Ø 4 millimeter boor. Zorg dat deze gaten niet kruisen met de andere schroeven. Schroef plankjes (J) boven op (K) met 2 schroeven (4.0 x 30) per plank.  Monteer op de zelfde manier (J) en (N) in het handschoenenrek, met de bovenkant van (N) op 18,2 centimeter vanaf de onderste (G).

Schoenenrek montage

Zet het achterschot rechtop, zet het schoenenrek er voor en klem de twee met grote lijmklemmen tegen elkaar. Zorg dat het geheel haaks staat.  Teken de posities van de balkjes (I) af.  Haal het schoenenrek weg en boor op de plekken waar (I) tegen de steigerhoutenplanken komt 8 gaten met een 4 millimeter boor in planken (A), (B),(E) en (F).  Schroef het achterschot vast aan het schoenenrek met 8 schroeven (5.0 x 70 mm).  Herhaal deze stappen voor het handschoenenrek.

Zorg dat je de garderobe kast verankerd aan de muur waar je hem plaatst. Doe dit afhankelijk van het type muur met lange schroeven doen en/of pluggen.

Met passie en penseel

Een prachtig boek gevuld met de meest uiteenlopende natuurschilderingen van Hans Bulder. Laat je meeslepen in zijn ongekende liefde voor de natuur en lees daarnaast de interessante stukjes achtergrondinformatie over een aantal van zijn werken.
Prijs: €24,95.