Muurhangers van klei met bloemenafdruk

Muurhanger van klei

Haal het voorjaar in huis met deze zelfgemaakte muurhanger. Met de mooiste bloemen uit eigen tuin creƫer je een prachtige decoratie die niet verwelkt. Makkelijk om zelf te maken en ook nog eens erg leuk om te doen.

Dit heb je nodig:

  • Zelfhardende klei
  • Bloemen
  • Aquarelverf
  • Kwastje
  • Schoteltje of bord
  • Mes
  • Deegroller
  • Touw

Zo ga je te werk:

Stap 1:
Duik de tuin in en pluk de mooiste bloemen om de afdrukken in de klei mee te kunnen maken. Het is handig om stevige bloemen te gebruiken zodat de bloemafdruk goed zichtbaar wordt en de verf op zijn plek blijft. Ook kun je gebruik maken van droogbloemen.

Geplukte bloemen

Stap 2:
Kneed de klei tot een bal en rol deze vervolgens met de deegroller uit. Voor het geval er geen deegroller in huis is, kan er ook een glas gebruikt worden. Het kan zijn dat de klei wat stug is, in dat geval is het handig om een beetje water aan de klei toe te voegen. De grootte en dikte van de hanger kan naar eigen voorkeur worden bepaald. Wel is het handig om de klei niet te dun uit te rollen zodat deze niet breekt als hij hard geworden is.
 
Stap 3:

Leg vervolgens een schoteltje of een bord op de klei. Je kunt deze uitzoeken naar grootte waarop je de muurhanger wilt hebben. Verschillende formaten zorgt voor een leuke variatie aan de muur. Snijd met het mes om de rand van het bord heen voor een strakke en nette ronde vorm. De overgebleven klei kan eventueel gebruikt worden voor een tweede, kleinere hanger.
 
Stap 4:
Pak nu de bloemen erbij en leg ze op de klei. Op deze manier krijg je een idee van hoe het eruit zal komen te zien. Als je het fijn vindt, kun je hier een foto van maken zodat je achteraf weet wat voor een idee je had bedacht. Leg vervolgens het voorbeeldidee van de bloemen weer aan de kant, zodat je genoeg ruimte hebt tijdens het maken van de afdruk.

Stap 5:
Bovenaan de cirkel komt een gaatje om een touwtje doorheen te kunnen hangen. Maak met het mesje een gaatje en gebruik bijvoorbeeld de achterkant van de kwast om deze mooi rond te krijgen.
 
Stap 6:
Nu is het tijd om de afdruk van de bloemen te gaan maken. Pak de eerste bloem erbij en leg deze op de juiste plek op de klei. Rol vervolgens voorzichtig met de deegroller over de bloem heen zodat deze aangedrukt wordt. Het is van belang dat de afdruk vrij diep is zodat de verf goed op zijn plek blijft. Wel moet je uitkijken dat er geen gaatje in de klei ontstaat.
 
Stap 7:
Doe dit nu ook met de andere bloemen en laat de klei daarna drogen. Om zeker te weten dat de klei echt hard geworden is kun je het beste enkele dagen wachten.
 

Stap 8:
Zodra de klei hard geworden is kan de verf tevoorschijn gehaald worden. Kleur de afdrukken voorzichtig in met de verf. Meng zelf kleuren met elkaar om ervoor te zorgen dat het mooie, natuurlijke kleuren worden. Doordat de verf erg waterig is, stroomt deze snel door de afdruk heen en bereikt deze alle takjes goed. Laat de verf drogen.
 
Stap 9:
Knip het touw op een gewenste lengte af en haal deze door het gaatje van de klei heen. Vervolgens kun je hem hieraan op een leuke plek ophangen.

Heb jij zelf een muurhanger van klei gemaakt? Wij zijn erg benieuwd naar jullie resultaten. Deel het met ons op social media @landlevenmagazine of stuur ons een leuke foto via s.redactie@landleven.nl
 

Beeld & tekst: Lotte Huisman en Thirza Beek