Hangstoel maken

Kom helemaal tot rust in deze comfortabele hangstoel, gemaakt van houten plankjes en waslijn. Nick van Zutphen legt stap voor stap uit hoe je deze zelf kunt maken. Download de werktekening hier en bekijk de werkbeschrijving hieronder. Veel klusplezier!

Werktekening hangstoel 1
Werktekening hangstoel 2

Dit heb je nodig:

 • 6 x vuren geschaafd 18 x 69 mm x 240 cm
 • 1 x touw vlas (kunststof) 10 mm x 10 m
 • 2 x schroeven 5.0 x 60 mm (rvs)
 • 4 x schroeven 4.0 x 40 mm (rvs)
 • 1 x waslijn 10 m
 • 16 x asfaltnagels 3.0 x 20 mm
 • 1 x stevige haak (schommel)
 •  

En verder:

 • accuboor
 • houtzaag
 • schuurpapier
 • rolmaat
 • potlood
 • 4 mm boor
 • 5 mm boor
 • 12 mm houtboor
 • winkelhaak
 • gradenhoek of verstekzaag
 • schaar
 • aansteker
 • bovenfrees (met afgeronde kantfrees)

Zo ga je te werk:

Latten

Zaag zeventien maal een lat van 60 centimeter lang (A). Gebruik een bovenfrees met een afgeronde kantfrees om alle randen mooi af te ronden. Leg de lat over de lengte op de smalle zijde en maak twee markeringen gemeten vanaf de linker kopse kant op 10 centimeter en op 23,3 centimeter en twee markeringen op 10 centimeter en 23,3 centimeter vanaf de rechter kopse kant. Met een 5 millimeter houtboor boort u haaks door de lat heen. Dit kunt u het beste met een kolomboormachine doen, maar met een vaste hand kan het ook met een accuboormachine. Schuur de lat glad.

Maak nog twee van deze latten, maar boor de vier gaten met een 4 millimeter-boor. Naast elk gaatje boort u er op 1 centimeter afstand nog een, maar dit boort u slechts 3,5 centimeter diep. Leg de lat plat op de werkbank, maak aan beide uiteinden een markering op 3,4 centimeter van de zijkant en de kopse kant, boor hier een gat met een 12 millimeter houtboor en schuur de lat (B) glad.

Waslijn

Knip vier maal een stuk waslijn van twee meter lang. Gebruik sterke waslijn met een stalen kern. Neem een lat B en steek er de vier delen waslijn doorheen. Steek het uiteinde van iedere lijn in een van de extra gaten en zet de waslijn vast door in beide gaten een asfaltnagel te slaan. In totaal gebruikt u dus acht nagels. Rijg vervolgens de zeventien latten A aan de waslijn – laat steeds een centimeter tussenruimte – en rijg tot slot de laatste lat B eraan. Leg kleine knoopjes in de uiteinden van de waslijn. Hang het geheel op zodat u het eenvoudig in de lijnolie kunt zetten. Wanneer de lijnolie is uitgehard schuift u alle latten tegen elkaar met ongeveer 1 millimeter tussenruimte, zodat het hout kan uitzetten als de luchtvochtigheid hoog is, en zet u de laatste lat B op dezelfde manier vast met acht asfaltnagels.

Frame

De truc van deze hangstoel zit hem in het T-vormige frame dat boven de stoel hangt. Deze zorgt ervoor dat de stoel stabiel hangt en dat u op een comfortabele manier kunt zitten. Zaag een lat van 130 centimeter lang (C) en een lat van 60 centimeter lang (D). Schroef D haaks tegen de kopse kant van C met twee schroeven (5.0 x 60 mm), boor C voor met een 5 millimeter-boor. Leg het frame plat op de werktafel, rond alle randen af met de bovenfrees. Maak aan het uiteinde van C twee kleine inkepingen van 5 millimeter diep en 10 millimeter breed, aan de bovenzijde op 6 centimeter vanaf de kopse kant en aan de onderzijde op 3 centimeter vanaf de kopse kant. U kunt de inkepingen afronden met schuurpapier. Maak precies dezelfde inkepingen aan beide uiteinden van D.

Zaag uit een lat twee driehoekjes onder een hoek van 45 graden, waarbij het snijpunt van de twee schuine zijden precies op de rand van de lat ligt (E). Plaats E in de hoek tegen C en D, in de hoogte precies in de het midden. Schroef E met twee schroeven (4.0 x 40) vast aan C en D. Boor in E voor met een 4 millimeter-boor. Werk het frame af met lijnolie en laat uitharden.

Frame ophangen

De stoel hangt u op aan één haak die u in een balk van het plafond, de veranda of de overkapping bevestigt. Begin met het ophangen van het frame, waarbij touw F een stuk korter is dan G. Aanvankelijk zal het frame schuin hangen, maar zodra u de zitting eraan hangt zal deze weer rechttrekken. De werkelijke lengte van F en G is afhankelijk van op welke hoogte de haak hangt. Het uitgangspunt is dat het frame enigszins waterpas en 140 centimeter boven de vloer hangt. Knoop touwen F en G vast met een mastworp (zie tip 1) aan het frame en met een paalsteek (zie tip 2) aan de haak. Zorg dat u de mastworp goed aantrekt en er flink mee wrikt om hem vast te zetten. Eenmaal vastgezet gebeurt er niets meer mee, maar als de knoop niet goed vast zit kan hij losschieten.

Zitting ophangen

Begin met touw H, steek met beide uiteinden door B en knoop met twee halve steken vast (twee ‘gewone’ knopen na elkaar). Hang H over C en zorg dat de afstand tussen B en C, schuin gemeten langs H, veertig centimeter is. Voor (I) knipt u een stuk touw van tenminste 190 centimeter lang, plus vijfentwintig centimeter om bij te kunnen stellen. Steek I door B en leg er twee halve steken in. Maak I vervolgens vast aan D met de mastworp. Herhaal dit voor de andere zijde. Het is de bedoeling dat B 35 centimeter boven de vloer hangt, zodat u comfortabel zit en de stoel stabiel hangt.

Wanneer u tevreden bent over de afstelling knipt u alle overtollige stukken touw af. Versmelt de uiteinden met een aansteker, zodat het touw niet meer rafelt. Let op! Doe dit alleen als het gebruikte touw van een kunststof is gemaakt. Echt touw smelt niet maar verbrandt.

Nicks tips

Tip 1 Mastworp

Draai het uiteinde van het touw om de paal heen en laat het zichzelf kruisen. Draai het touw nogmaals om de paal heen en steek het onder de kruising door.

Tip 2 Paalsteek

Maak een lus, hang het touw over de haak, haal het uiteinde door de lus, onder het uitstekende touw door, terug door de lus en trek hem vast.

Tip 3 Afwerking

Nick koos ervoor de hangstoel af te werken met lijnolie, omdat hij redelijk beschut hangt onder de veranda. U kunt uw eigen hangstoel in elke gewenste kleur schilderen, gebruik dan geen lijnolie. Het is aan te raden om de latten A en B eerst te schilderen en dan pas over de waslijn te rijgen; let erop dat u de gaatjes niet dichtsmeert.

Tip 4 Touw op maat knippen

Zet alle touwen in eerste instantie met wat extra lengte tijdelijk vast. Zo kunt u nog bijstellen en proefzitten voordat u de touwen op maat knipt. Houd er rekening mee dat de knopen lengte nodig hebben. Per twee halve steken rekent u 25 centimeter. Zo is touw H in totaal, met aan elke zijde twee halve steken, ongeveer 130 centimeter lang.

Ontwerp, productie & fotografie Nick van Zutphen Illustratie Mady Nijenhuis
 

Landleven special Brood

In deze Landleven special vind je onze lekkerste recepten voor broodjes, zachte bolletjes, gevulde kerststollen en zoete kaneelbroodjes. € 7,95