ingepakte cadeautjes met foto's erop

Creatief met oude foto's

Met kerst draait het niet om de glimmende ballen, niet om het uitgebreide diner en niet om de cadeautjes onder de boom. Kerst draait om familie. Draag het dit jaar uit in de kerstdecoratie en ga op zoek naar de familiekiekjes van weleer. Voor mooie versiering met betekenis. 

Uitvergroot

Oude foto’s zijn klein van formaat. Scan ze in en laat ze uitvergroot afdrukken. Door verschillende vergrotingen in te lijsten en aan de wand te hangen creëert u een fotowand vol herinneringen. U kunt specifiek kerstfoto’s uitzoeken, maar ook portretfoto’s van dierbaren op A4-formaat aan de wand brengen warmte in huis.

Fotokrans

De laatste jaren is de Scandinavische krans een vast onderdeel in kerstdecoraties. Met je favoriete familiefoto's in zwart-wit versier je de krans extra bijzonder. Kies kleine lijstjes en laat je foto's op het juiste formaat afdrukken. Zet de lijstjes met een lijnpistool of met stevig tape aan de achterkant vast aan de krans. Met groen, zoals klimop, eucalyptus of dennentakken kleed je de krans verder aan in kerstsfeer. Als de krans door de lijstjes niet recht wil hanger, gebruik dan een extra spijkertje om hem vast te zetten.

vrouw dit foto's op hangt aan krans

Cadeaus

Dit jaar liggen de mooiste cadeautjes onder de boom. Pak het cadeau in met neutraal (kerst)pakpapier. Met lintjes, washitape of een strook papier in een andere kleur kunt u opvallende accenten aanbrengen. Plak er tot slot een mooie zwart-witfoto op. Het allerleukst is het natuurlijk als u een foto kiest die bij de ontvanger van het cadeau past.

Op de wandplank

Haal een wandplank in de kamer of de keuken leeg en gebruik deze om een dierbaar kiekje uit te lichten. Met een elegante lijst, neutraal inpakpapier als passe-partout, enkele kaarsen en wat groen uit de tuin creëert u in een handomdraai een sfeervol ‘hoekje’. Vul glazen kaarsenstandaards of vaasjes met water en laat hierin een dennentakje drijven. Een breed lint waar u houten schijfjes op vastniet, met daarop een boodschap naar keuze, maakt het geheel af.

Blikvanger

Die ene bijzondere foto verdient het om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Plaats de foto in een stolp in een plaats van in een lijstje. Een klein takje hulst of klimop en een dennenappeltje zijn genoeg aankleding voor een tikkeltje kerstsfeer.

Elke dag een herinnering

Eens niet dagelijks een piepklein chocolaatje of cadeautje. Met deze adventskalender wordt je de hele advent getrakteerd op een mooie herinnering of een stukje familiegeschiedenis. Bekleed hiervoor een schilderdoek met een neutrale stof. Wij gebruikten hiervoor oud pompdoek. Zet deze met behulp van een nietpistool vast. Koop of maak kaartjes en verdeel deze op gelijke afstanden over het doek. Als niet de hele adventsperiode mooi op het doek past, tel dan met de datums terug vanaf 24 december, de laatste dag van de advent. Zet op de voorkant van de kaartjes de datum. Op de achterkant van elk kaartje komt een mooie oude foto. Bij de start van de adventsperiode zijn alleen de datums in beeld, daarna mag er iedere dag een foto worden omgedraaid. Maak ze vast met een knijpertje, dat u op het doek vastlijmt met een lijmpistool.

Fotokubus

Geef de kerstetagère een persoonlijk tintje met deze fotokubus. Selecteer zes mooie foto’s, of uitsneden van foto’s, en snijd ze zo nodig op maat (10 x 10 centimeter). Plak ze op een houten kubus. Of gebruik een transfertechniek waarmee u de afbeelding overzet op hout. Op youtube.nl zijn meerdere filmpjes te vinden waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe je dat doet. Door de kubus elke dag een slag te draaien heb je steeds een nieuwe foto in beeld.

Tips

Foto’s uit je eigen oude familiealbums zijn natuurlijk het mooist om met Kerst tentoon te stellen. Maar er zijn ook pareltjes van zwart-witfoto’s te vinden in diverse beeldbanken. De sfeer van de kerstvieringen uit je jeugd is daarmee ook prima terug te halen. Op www.nationaalarchief.nl zijn 400.000 rechtenvrije foto’s uit de geschiedenis van ons land te vinden. Op https://geheugen.delpher.nl/nl kunt u op onderwerp, plaats of familienaam zoeken naar foto’s. Op https://beeldbanken.startpagina.nl vindt je nog meer beeldbanken, ook per stad of provincie gerangschikt. Leuk om te (laten) zien hoe je woonomgeving is veranderd.
 

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.