Recept voor krokant kerstkoekdeeg
Ingrediënten:
- 250 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 150 g extra fijne kristalsuiker
- ½ theelepel zout
- 1 flinke el kaneel
- 1 groot (scharrel-)ei
- 450 g patisserie-bloem
Bereidingswijze:
Meng de boter, suiker, zout en kaneel. In een keukenmachine met deeghaak doe je dit op de laagste stand. Voeg eerst het ei en daarna geleidelijk de gezeegde bloem toe en kneed dit kort tot een samenhangend deeg. Maak een platte schrijf van 1-2 cm dik van het deeg en verpak deze in plasticfolie. Koel het deel vervolgens minimaal twee uur in de koelkast. Haal het deeg 5-10 minuten voor gebruik weer uit de koelkast. Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier. Steek de koekjes uit met uitstekers of snijd ze in de gewenste vorm. Bak de koekjes eerst ± 15 minuten in een goed voorverwarmde oven op 160 graden en daarna nog ±10-15 minuten (afhankelijk van de grootte van de koekjes) op 140-150 graden. De koekjes moeten een mooie egale lichtbruine kleur krijgen. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.