Kerstkoekjes als decoratie

Kerstdecoratie is enorm leuk om de kerstsfeer in je huis te brengen. Met dit recept maak je prachtige decoratieve koekjes. En nog een extraatje: je kerstversiering rook nog nooit zo lekker!

Recept voor krokant kerstkoekdeeg

Ingrediënten:

 • 250 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
 • 150 g extra fijne kristalsuiker
 • ½ theelepel zout 
 • 1 flinke el kaneel
 • 1 groot (scharrel-)ei
 • 450 g patisserie-bloem

Bereidingswijze:
Meng de boter, suiker, zout en kaneel. In een keukenmachine met deeghaak doe je dit op de laagste stand. Voeg eerst het ei en daarna geleidelijk de gezeegde bloem toe en kneed dit kort tot een samenhangend deeg. Maak een platte schrijf van 1-2 cm dik van het deeg en verpak deze in plasticfolie. Koel het deel vervolgens minimaal twee uur in de koelkast. Haal het deeg 5-10 minuten voor gebruik weer uit de koelkast. Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier. Steek de koekjes uit met uitstekers of snijd ze in de gewenste vorm. Bak de koekjes eerst ± 15 minuten in een goed voorverwarmde oven op 160 graden en daarna nog ±10-15 minuten (afhankelijk van de grootte van de koekjes) op 140-150 graden. De koekjes moeten een mooie egale lichtbruine kleur krijgen. Laat de koekjes op een rooster afkoelen.

Koekkrans

Rol het deeg uit en steek eerst 16 hulstblaadjes uit. Teken een cirkel op een stuk bakpapier en leg de blaadjes in cirkelvorm over elkaar heen. Met wat losgeklopt ei plak je ze aan elkaar. Steek uit de rest van het deeg zes boerderijdieren. Geef ze verdeeld over de krans een plek en zet ze eveneens vast met wat ei. Bak de krans in de oven. Houd hierbij een vijf minuten langere baktijd aan. De koekjes zijn goed als de randjes bruin zijn. Haal de krans uit de oven en laat die afkoelen op een rooster. Als de krans volledig is afgekoeld, versiert je de boerderijdieren met royal icing. Als de icing droog is, kun je de krans versieren met een lint onderaan en met een lint aan de bovenzijde ophangen.

handen die krans van koekjes vasthouden
kerstkoekjes met lint op bakplaat

Kerstboomkoekjes

Eenvoudig en met veel effect: de kerstboom volhangen met koekjes. Het lekkerst maak je ze van kerstkoekdeeg, dan kun je de boom gebruiken als adventskalender en jezelf iedere dag trakteren op een knapperig koekje. Rol het deeg uit met behulp van latjes, zodat het overal even dik is. Steek verschillende kerstvormen uit het koekdeeg. Maak in elk koekje aan de bovenkant een gaatje (bijvoorbeeld met een rietje) waar je later een touwtje door kunt rijgen. Bak de koekjes volgens het recept. Laat de koekjes volledig afkoelen voor je ze versiert met royal icing. Houd het eenvoudig: een strakke omtreklijn en een paar goed geplaatste stippen zien er beter uit dan een ingewikkeld patroon dat niet zo goed gelukt is. Laat de icing goed drogen. Dat kan ook in de oven, op 50 graden, met de deur op een kiertje. Rijg een lintje door de koekjes en geef ze een plekje in de boom. Je kunt de koekjes ook aan een lange lijn rijgen en ze als slinger aan de schouw hangen.

Huisje in het bos

Het lijkt wel een sprookje: een klein huisje van koek in een dennenbos. Het is in ieder geval een indrukwekkend dessert voor het kerstdiner! Gebruik voor het bakken van het kersthuisje een mal. Je kunt er zelf één maken van papier en de verschillende onderdelen uitsteken, of je koopt een kant-en-klare uitstekerset. Hiermee weet je zeker dat de verschillende onderdelen straks precies op elkaar passen. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 0,5 cm dik. Snijd de verschillende onderdelen uit het deeg. Snijd 10 dennenbomen uit het deeg. Bak volgens het recept en laat de koek op de bakplaat afkoelen. Controleer met de mallen of de koek voor het huisje nog bijgesneden moet worden als deze nog warm is. Voor een koekhuisje is het heel belangrijk dat de stukken precies passen: dat maakt het in elkaar zetten een stuk makkelijker. Voorafgaand aan het in elkaar zetten versier je de wanden met ramen en deuren. Als de versiering droog is, zet je de delen met royal icing in elkaar. Spuit hiervoor icing langs de raakvlakken van de wanden en het dak. Gebruik potjes en schaaltjes om de verschillende onderdelen te ondersteunen. Neem de tijd voor het in elkaar zetten en wacht tot de icing is opgestijfd voordat je de delen loslaat. Verdunde icing kun je over het dak laten lopen, waardoor het op sneeuw lijkt. Met de koekjes kun je een taart naar smaak van 15 cm doorsnee versieren. Zet de bomen en het huisje vast op de taart met een beetje royal icing.

taart met huisje in het bos van kerstkoekjes
paardenstalletje van koek in stulp

Paardenstal

Heel sfeervol voor een leuk hoekje: een paardenstalletje van koek onder een mooie glazen stolp. Download een template voor het paardenstalletje. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 0,5 cm dik en snijd hier de verschillende onderdelen van het stalletje uit. Steek daarnaast drie paardenvormen uit. Check of het formaat van uw paardenvorm klopt met het formaat van het stalletje: de paarden moeten straks over de voorkant van het stalletje heen kunnen kijken. Bak de verschillende onderdelen en laat ze afkoelen op de bakplaat. Check, als het deeg nog warm is, of er nog onderdelen bijgesneden moeten worden. Als het deeg volledig is afgekoeld, kun je het stalletje in elkaar zetten met royal icing. Gebruik potjes en schaaltjes om de onderdelen te ondersteunen. Wacht tot de icing is opgestijfd voor je de onderdelen zelf loslaat. Versier het stalletje. Een lijntjespatroon geeft de suggestie dat het een houten stalletje is. Door dunnere royal icing over de rand te laten lopen wek je de suggestie van sneeuw. Geef de paarden een plekje in de stal. Maak met het stalletje en het kerstgroen een mooi kersttafereel onder een glazen stolp.

Template voor het paardenstalletje

Tips

 • Rol het deeg uit met behulp van uitrollatjes. Zo krijg je een lap deeg die overal even dik is. Dat is mooier bij het uitsteken en bovendien worden de koekjes zo gelijkmatig gaar.
 • Verwerk het deeg terwijl het koel is. Neem dus voldoende tijd om het deeg te koelen. Als deeg opwarmt tijdens het verwerken, wordt het plakkeriger. Je kunt het dan een paar minuten in de vriezer laten afkoelen voor je verder werkt.
 • Werk waar mogelijk met koekstekers. Hiermee krijg je de mooiste vormen en gelijkmatige koekjes.
 • Gebruik royal icing voor de decoraties. Dit droogt hard en mooi wit op en loopt niet uit. Gewoon glazuur kan plakkerig blijven. Royal icing is verkrijgbaar in bakwinkels.
 • Wacht met versieren van de koekjes tot ze volledig zijn afgekoeld.

De kerstkoekjes in dit artikel werden gebakken door Gaabs. In deze bakwinkel in Doetinchem is alles te vinden om koekjes en vele andere zoete traktaties te bakken. Daarnaast kan het team van Gaabs taarten, cup cakes, koekjes en cakepops op bestelling voor je bakken. Via de webwinkel zijn alle producten ook online te bestellen. Meer informatie vind je op www.gaabs.nl

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.