Maak een verandalamp van oude manden

Maak een stijlvolle verandalamp van oude manden. Hier vind je de werkbeschrijving voor de lamp. Zo'n mooie lamp wil je natuurlijk niet aan een saai zwart draad ophangen. Verstop je bedrading in een stuk touw. Nick van Zutphen legt in het filmpje uit hoe je dat doet.

Bouwtekeningen - klik om te vergroten

Dit heb je nodig:

•    2 rieten mandjes 25 x 30 x 30
•    1 touw (vlas, 4-dradig, 10 mm dik)
•    1 mooie tak
•    1 elektriciteitssnoer, 2-aderig, rond, zwart, 5 mm doorsnede
•    1 kroonsteen
•    1 multiplex 9 mm dik
•    4 schroeven 3.5 x 16 mm (rvs)
•    8 schroeven 3.5 x 30 mm (rvs)
•    1 vleesdraad
•    2 grote led-sfeerlamp E27
•    2 opbouwfitting E27
•    1 ijzerdraad (rvs)
•    1 schroefhaak (rvs)

En verder:
•    accuboor
•    decoupeerzaag
•    kleine platte schroevendraaier

 

Snoer in touw

Zie ook het bovenstaande filmpje voor meer uitleg van Nick. Neem een stuk elektriciteitssnoer (A) van 2 meter lang, en neem een touw van ongeveer 3 meter. Het touw zit in elkaar gedraaid: je kunt het in tegengestelde richting 'opendraaien'. Steek hier het snoer doorheen en maak een tijdelijke knoop in het touw. Draai het touw nu verder open en wikkel het strak om het snoer. Ga zo het gehele snoer af en laat aan het uiteinde een stukje uitsteken. Herhaal de handelingen voor de tweede lamp. Beide snoeren zijn uiteraard even lang. Tip: reken vooraf uit hoe lang uw elektriciteitstouw moet worden. Dit is afhankelijk van de hoogte van jeveranda en hoe hoog je de lamp wilt hangen.

Maak een verandalamp met Landleven. Zet het touw vast met een betakeling.

Betakeling

Om het elektriciteitstouw (B) mooi af te werken en te zorgen dat het goed blijft zitten en niet gaat rafelen, leg je aan beide einden een betakeling of een bezetting aan. Dit kun je met vleesdraad doen. Begin met een lus, leg deze in de lengterichting van het elektriciteitstouw en wikkel daar strak omheen, vanaf het uiteinde naar beneden toe. Ga hiermee door totdat de lengte van uw betakeling minstens net zo lang is als dat het elektriciteitstouw dik is. Knip het vleesdraad af en steek het uitstekende stuk door de aan de onderkant uitstekende lus die je als eerste op het touw hebt gelegd en houd dit stevig vast. Als het goed is, steekt aan het andere einde van de betakeling een stukje vleesdraad uit: dit is het uiteinde van de lus die je hebt gelegd. Door aan dit draadje te trekken trek je de lus en daarmee het andere uiteinde van het vleesdraad onder de betakeling. Trek het er bijna volledig onderdoor, maar niet helemaal. De betakeling zit nu vast. Knip de uitstekende stukjes vleesdraad af. Werk het eventueel uitstekende stuk touw bij en je bent klaar. Herhaal dit voor de overige uiteinden.

Mand

Boor met een scherpe 15 millimeter boor door de bodem van de rieten mand, precies in het midden. Steek je zelfgemaakte elektriciteitssnoer erdoorheen en maak aan het uiteinde een knoop, zodat de mand aan het touw blijft hangen. Maak deze knoop stevig en zo plat mogelijk. Meet de diagonale binnenmaat van je mand en trek hier 4 centimeter van af, in dit voorbeeld is dat 17 centimeter. Zaag uit een stuk multiplex met een decoupeerzaag een cirkel met deze doorsnede (C). Leg (C) nu bovenop de knoop onder in de mand en meet hoeveel ruimte er nog onder zit. In dit voorbeeld is dat 4 centimeter. Zaag twee rechthoekige stukjes multiplex van 4 centimeter breed en 8,5 centimeter lang (D). Boor er met een 3 millimeter houtboor twee gaatjes in, in beide hoeken op 1 centimeter vanaf de zij- en onderkant. Schroef (D) parallel naast elkaar met een tussenruimte van 8,5 centimeter onder (C). Gebruik hiervoor schroeven van 3.5 x 30 millimeter.

Maak een verandalamp met Landleven. Boor met een 5 mm-boor een gat in de opbouwfitting voor het snoer.

Binnenwerk

Neem de opbouwfitting en boor er, bij voorkeur in de zijwand van een van de inkepingen waar de schroefgaten zitten, met een 5 millimeter boor (doorsnede van het snoer) een gaatje in. Steek hier het snoer doorheen, knip het op lengte en monteer de elektriciteitsdraadjes aan de fitting. Schroef de fitting nu met twee schroeven van 3.5 x 16millimeter vast aan (C). Dit is het binnenwerk voor de lamp.

IJzerdraadjes

Knip viermaal een stuk rvs-ijzerdraad van 20 centimeter lang. Steek dit door de gaatjes van (D) en buig ze rond zodat ze recht naar beneden, ofwel bij (C) vandaan, wijzen. Houd de mand rechtop en laat het binnenwerk naar beneden zakken, trek het elektriciteitstouw door de bodem van de mand naar beneden en zorg dat de ijzerdraadjes door de bodem van de mand heen steken. Neem nu een tang en wikkel de ijzerdraadjes rond hun eigen as vast. Knip het overtollige ijzerdraad eraf en zorg dat het gewikkelde stuk rond gebogen in het riet steekt. Zo kun je je er nooit aan bezeren. Herhaal dit voor de andere lamp.

Ophangen

Neem nu de tak en bind het elektriciteitstouw er met een mastworp omheen. Zorg dat beide lampen op exact dezelfde hoogte hangen. Op het punt waar de twee elektriciteitstouwen samenkomen, kun je - net als bij de betakeling - een strakke wikkeling toepassen, maar deze keer om de twee elektriciteitstouwen tegelijk. Begin met het vleesdraad om één elektriciteitstouw heen te knopen en dan heel strak om de twee heen te draaien. Zorg dat de wikkeling mooi plat is. Wanneer deze 3 centimeter lang is, woel je het vleesdraad tussen de elektriciteitstouwen in om de wikkeling. Zo kun je die nog steviger maken. Eindig de wikkeling met een stevige knoop om een van de twee elektriciteitstouwen heen. Je kunt het geheel nu aan een haak ophangen. Draai de lampen erin en sluit de elektriciteitsdraadjes aan met een kroonsteen.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.