Gereedschapskist met opbergla

Robuuste houten gereedschapskist

Met deze stoere gereedschapskist ben je klaar voor uitdagende klussen. In de handige opbergla heb je altijd schroefjes en spijkers bij de hand. Je maakt de kist zelf. Landleventimmerman Nick van Zutphen doet het voor.

Dit heb je nodig:

 • 0,5 meter bezemsteel Ø 28 millimeter
 • 1 x 0,5 meter berken multiplex 9 millimeter
 • 1,6 meter samengesteld meubelplaat 40 x 18 millimeter (grenen)
 • 1 schroefje 3,0 x 2,5 millimeter
 • gatenzaag 30 millimeter
 • bruisende houtlijm
 • speedboor 29 millimeter
 • accuboormachine
 • bovenfrees (evt. + lineaal)
 • 9,5 millimeter frees
 • decoupeerzaag
 • schuurpapier
 • potlood
 • meerdere lijmklemmen
 • hamer
 • duimstok
 • beits

Zo ga je te werk:

 1. Teken tweemaal de contouren van (A) 400 x 250 millimeter, met aan weerszijden een inkeping van 18 x 225 millimeter, langszij op de meubelplaat. Frees aan de onderzijde over de gehele breedte een inkeping van 9 millimeter breed en 9 millimeter diep. Frees nog een inkeping van 9 x 9 millimeter erboven met 66 millimeter tussenruimte. Op beide stukken (A) teken je een centerpunt, over de breedte in het midden en op 42 millimeter van de bovenkant. Boor hier met een speedboor een gat met een doorsnede van 29 millimeter.
 2. Teken de contouren van (B) 500 x 225 millimeter op de meubelplaat. Frees net als bij (A) twee inkepingen, maar in dit geval frees je aan beide zijkanten de buitenste 9 millimeter niet. Herhaal dit voor (C) en (D): deze tekent en freest u net als (B) als één stuk, stuk (D) wordt de voorzijde van de la. Terwijl (C) en (D) nog aan elkaar zitten frees je in (D), haaks op de onderste inkeping 20 millimeter vanaf de korte zijde nog twee inkepingen. Ook hier laat je de bovenste 9 millimeter staan. Hiermee verberg je de inkeping en krijgt de lade een robuustere uitstraling. Zaag (D) nu los van (C), zorg dat (C) 150 millimeter breed is en (D) 75 millimeter minus de dikte van je zaag. Praktisch gezien zaag je langs de onderzijde van de bovenste inkeping in het dikke deel van het hout, zodat de inkeping in (C) na het zagen nog steeds 9 millimeter breed is, net als aan de onderkant van (D).
 3. Van berkenmultiplex zaag je drie stukken: (E) 482 x 228 millimeter, (F) 478 x 227 millimeter en (G) 450 x 213 millimeter. Teken de contouren van (H) 459 x 64 millimeter, (I) 213 x 64 millimeter en (J) 213 x 64 millimeter. In (H) frees je aan de onderzijde en aan beide kopse kanten een inkeping van 9 millimeter breed en diep. In (I) en (J) frees je alleen de onderzijde. Bij (I) zaag je uit de linkerbovenhoek een vierkantje van 9 x 9 millimeter, bij (J) zit dit rechtsboven.

Wervel

 1. Zaag uit de meubelplaat (K) 70 x 38 millimeter, boor in het midden een gaatje van 3 millimeter en zaag het uiteinde schuin af. Naar keuze kan je de hoeken met schuurpapier of een vijl afronden. Toen haakjes en slotjes nog niet bestonden of te duur waren, maakte men zo’n blokje om een lade of deurtje te vergrendelen. Dit heet een wervel.
 2. Tot slot zaag je een stuk bezemsteel van 500 millimeter af met een doorsnede van 28 millimeter: dit wordt de handgreep.

Verlijmen

 1. Begin met een vlak werkoppervlak. Leg nu (E) op de werktafel en verlijm (A) met de onderste inkeping aan (E). Herhaal dit voor (A) aan de andere zijde. Verlijm (B) nu met (E) en beide stukken (A). Breng lijm aan op de bovenste inkepingen van (A) en (B) en schuif (F) in deze inkepingen. Breng lijm aan op de inkeping van (C) en verlijm deze met (F) en uiteraard ook met (A). Klem het geheel met meerdere lijmklemmen vast. Eventueel kan je een zwaar object bovenop plaatsen zodat (E) goed op zijn plaats blijft.
 2. Verlijm nu ook alle onderdelen van de lade. Begin met (G) te verlijmen met (D), vervolgens (I) en (J) en tot slot verlijm je ook (H). Gebruik ook bij de lade lijmklemmen. Hoe beter je klemt, hoe sterker de verbinding wordt. De minimale klemtijd staat meestal aangegeven op het flesje lijm.

Beitsen

Werk de gereedschapskist af met een beits: dit is een verf die vaak transparant is en in het hout trekt. Hierdoor kan de verflaag veel beter tegen een stootje en kan hij er niet vanaf bladderen. Als bijkomend voordeel blijft de structuur van het hout zichtbaar, wat het geheel mooi afmaakt. Als je de handgreep in een accentkleur wilt beitsen, kan je deze pas monteren en verlijmen na het schilderen. Zorg wel dat je het te verlijmen deel goed opschuurt. Monteer de wervel met een schroefje en tussen de wervel en (C) een ring. Zorg dat als de wervel horizontaal gedraaid is, deze vlak af is met de onderzijde van (C).
Klik hier om de tekening te downloaden.

Meer over deze gereedschapskist staat ook in Landleven 9 van 2017, samen met  tips en kleurrijke illustraties.

Frezen, hoe doe je dat?

Hieronder legt Nick uit hoe je frezen nu precies aanpakt.

De mooiste servetten en placemats

Dek je tafel met deze prachtige sets afneembare placemats en servetten. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins.

Bestel hier
Bekijk onze shop tips
Bindtouw in blik Bindtouw in blik € 5,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Bronzen musjes Bronzen musjes € 44,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Tuinzeep aan touw Tuinzeep aan touw € 6,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Gewaxt canvas tuinschort Gewaxt canvas tuinschort € 22,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu