Schort om appels te plukken

Appelplukschort

Sjouwen met zware kratten vol appels of eindeloos heen en weer lopen om de fruitoogst binnen te halen? Dat is niet meer nodig, want met dit plukschort kan je lekker veel appels meenemen zonder dat het te zwaar wordt. En wanneer het dessin gaat vervelen, draai je het schort voor de afwisseling eenvoudig om.

Dit heb je nodig:

  • 2 lappen stof in verschillende dessins van 140 x 100 cm
  • garen in bijpassende kleuren

Zo ga je te werk:

Klik hier voor het patroon van het plukschort.

Knip uit beide lappen stof de schortvorm, het voorpand en de zak, zoals in de werktekening wordt aangegeven. De kleine en grote strikbanden en de halsband knip je slechts uit een van beide stoffen.
Zoom de zakken om en zet ze vast op het voorpand in hetzelfde dessin.

Leg de stof voor de halsband en strikbanden in de lengterichting dubbel, met het dessin naar binnen. Naai de onder- en zijkant vast en keer de banden binnenstebuiten. De drie kleine strikbanden maak je door ze in de lengterichting dubbel te strijken en om te zomen.

Leg de twee voorpanden met de gedessineerde kant naar elkaar toe. De halsband leg je tussen de twee lappen stof, met de uiteinden aan de rand van de lange kant van de stof. Zet ze vast met een speld. Naai vervolgens het voorpand aan drie kanten vast: aan de twee korte zijden en een lange kant. Keer het voorpand binnenste buiten.

Leg de twee schortvormen met de gedessineerde kant op elkaar. Leg een kleine strikband in het midden van de ronde onderkant van het schort, tussen de twee lappen stof. Leg de twee grote strikbanden aan de zijkanten van de bovenzijde van het schort (zie werktekening) tussen de stof. Speld het geheel vast en naai vervolgens langs de zijkanten en de onderkant van het schort.

Draai de stof om, zodat de gedessineerde kant te zien is. Vouw van beide lappen stof de bovenrand naar binnen. Leg de onderrand van het voorpand hier tussen en steek de twee overgebleven kleine strikbanden aan beide zijden in het midden van het schort tussen het schort en het voorpand. Zet vast met spelden en zet het vervolgens met de naaimachine vast.

Tot slot vouw je de onderzijde van het schort dubbel, zoals aangegeven op de werktekening. Zet de zijkanten van het schort met de naaimachine vast en je kan de boomgaard in om te gaan plukken.