winterse sjablonen op spiegel

Winterse sjablonen

Elk jaar dromen we weer van een witte kerst. Maar of sneeuw de hoofdrol heeft beslis je gewoon zelf. Met onze Landlevensjablonen in het gegarandeerd winters gezellig!

Dit heb je nodig:

- het raamsjabloon download je hier
- scherp snijmesje of breekmesje
- snijmat of stuk hout als ondergrond
- papier of vetvrij bakpapier. Gebruik stevig papier, maar met een fijne structuur. Grof papier kan problemen bij het uitsnijden geven en scheurt makkelijker.
- spuitsneeuw of primer op waterbasis (zie kader)
- voor de taartsjablonen poedersuiker, kaneel of cacaopoeder
 

Zo ga je te werk:

Het snijden van de sjablonen is voor iedereen goed te doen. Het vereist alleen een redelijk vaste hand en een flinke dosis geduld. Want alleen door jezelf voldoende tijd te geven voor het snijden, krijg je een echt mooi strak ontwerp. De volgende tips helpen ook:
 
- Laat voldoende papier over rond het uitgesneden ontwerp. Op die manier is de omgeving meteen afgeplakt en komt daar geen sneeuw. Daarnaast is het makkelijk om voldoende papierrand te hebben, zodat je het sjabloon eenvoudig van bijvoorbeeld de taart af kunt tillen.
 
- Pas het formaat van het sjabloon aan je wensen aan. Op een kopieerapparaat kun je de tekeningen vergroten of verkleinen, zodat ze optimaal op de gewenste plek passen.
- Gebruik een scherp mesje. Neem bij een breekmesje regelmatig een nieuw mesje. Als het mes te bot is, scheur je het papier in plaats van het te snijden en wordt je ontwerp niet strak.
 
- Zet voldoende druk om in één keer goed door het papier te komen, maar druk ook weer niet te hard. Als je snijdt op een ondergrond van hout, snijd je daar ook lijnen in en daar kan je mes later in blijven steken. Als je een echte snijmat gebruikt geeft dit minder problemen.
 
- Snijd in de richting van het papier dat je wegsnijdt. Dan is het geen probleem als je iets te ver doorsnijdt.
 
- Raak bij een foutje niet direct in paniek: waarschijnlijk is het sjabloon nog gewoon te gebruiken.
 
- Hoewel vooral de knotwilgen in ons sjabloon er moeilijk uitzien, zijn deze door de rechte lijnen redelijk eenvoudig uit te snijden. Let vooral op bij vloeiende lijnen. Deze zijn moeilijker te trekken en hier schiet je makkelijk uit als je geen rust neemt.
 
- Snijd je sjabloon op tijd, zodat je het na het snijden minimaal een nacht tussen twee zware boeken kunt leggen. Op die manier is het straks mooi plat als je wilt spuiten of poederen.
 
- Als je met spuitsneeuw hebt gewerkt, leg je sjabloon dan na gebruik eerst te drogen, om het vervolgens opnieuw tussen twee zware boeken te persen. Op die manier is je sjabloon meerdere malen te gebruiken.
 

Sjablonen spuiten

-Plak je sjabloon met een stukje schilderstape op de gewenste plek. Spuit losse items als voorraadpotten bij voorkeur buiten. Wanneer je binnen spuit, plak dan omliggende delen goed af met schilderstape en papier.

-Om de omgeving extra te beschermen kun je een kartonnen doos om het sjabloon houden en daar doorheen spuiten.

-Houd de spuitbus 20 tot 30 centimeter van het ontwerp af, zodat de spuitnevel fijn op het sjabloon komt. 

-Verwijder direct na het spuiten het sjabloon. Laat het buiten drogen, zodat je het na een nacht persen tussen wat zware boeken opnieuw kunt gebruiken. 
 

Alternatieve spuitsneeuw

In de kerstperiode is in vrijwel iedere winkel spuitsneeuw te vinden. Het is goedkoop en prachtig wit, maar heeft ook wat nadelen. Zo spuit het niet heel precies en is het na de kerst vaak moeilijk te verwijderen. Wij hebben onze sjablonen gespoten met primer op waterbasis. Dit is in spuitbussen verkrijgbaar bij de betere hobbywinkels. Het spuit een mooie fijne nevel, waardoor je sjablonen duidelijk zijn.
Spuit eventueel in twee keer op, zodat het oppervlak niet te nat wordt en de primer druppels kan geven. Onze primer was na gebruik eenvoudig te verwijderen met een doekje en wat water. Check wel bij je hobbywinkel of het aangeboden product ook goed te verwijderen is. 

Taart sjablonen maken

Met het taartsjabloon maak je van een eenvoudige taart een echte kersttopper. Op chocolade taart gebruikten wij poedersuiker, je kunt ook cacaopoeder of kaneel op een lichte taart strooien. 

naar artikel