Verrijdbaar kippenhok

Landleven-timmerman Nick van Zutphen bedacht en bouwde dit ingenieuze verrijdbare kippenhok. De kippen openen en sluiten zelf hun nachthok door op of van stok te gaan. Het bouwen van deze kippenkruiwagen is een uitdagende klus voor de ervaren bouwer. Nick laat in dit filmpje stap voor stap zien hoe hij de verbinding maakt.
 

De kippenkruiwagen is een verrijdbaar nachthok op kruiwagenformaat. Daardoor is het eenvoudig te verplaatsen en past het door de gemiddelde poort. De beweegbare zitstok zorgt ervoor dat het luik sluit wanneer de laatste kip op stok gaat. In de ochtend gaat het luik vanzelf weer open zodra de laatste kip van stok gaat. Het schuine dak en een verstelbare ventilatieopening zorgen voor een natuurlijke doorstroming van lucht, zodat het hok zelfs in de zomer een acceptabele temperatuur heeft. Het dak kan open zodat je gemakkelijk de voerpijp kunt bijvullen of het hok kunt uitmesten. Het regenwater wordt opgevangen en als drinkwater aan de kippen aangeboden. Door het gebruik van kleine automatische waterbakjes hoef je er bijna nooit naar om te kijken.
 
Verplaatsbaar
Kippen zijn scharrelaars, actieve dieren die het liefst onder struiken wroeten of tussen het hoge gras naar beestjes en zaden zoeken. Door al dat gescharrel wordt de ondergrond van een ren al snel kaal en soms modderig. Door een verplaatsbaar hok te maken en dit wekelijks te verplaatsen geef je je kippen steeds een vers stukje grond, zodat ze minder voer nodig hebben en eieren leggen die nog voedzamer zijn.

DOWNLOAD HIER DE BOUWTEKENING
 
De kippenkruiwagen zit vol met handige luikjes en haakjes, waaraan van alles te ontdekken valt. Door de raampjes kun je altijd zien wat er in het hok gaande is. Je hoeft alleen de eieren te rapen en één keer in de week het hok te verzetten en het voer aan te vullen, de rest gaat vanzelf.

Aan de slag
De kippenkruiwagen is een ambitieus project voor een ervaren bouwer. Om je op gang te helpen leggen we je graag uit hoe je de eerste verbinding maakt. Deze verbinding komt meerdere malen terug in het hok.
 

Dit heb je nodig:

Hout:

 • 1 plywood 1220 x 2440 x 12 mm
 • 2 rachels 21 x 48 mm, lengte 510 cm
 • 10 rabatten 18 x 130 mm, lengte 300 cm
 • 6 balkjes 45 x 45 mm, lengte 480 cm
Gereedschappen:
 • Accuboormachine
 • Decoupeerzaag
 • Winkelhaak
 • Duimstok
 • Potlood
 • Schuurpapier
 • Bruisende houtlijm (mousserend)
 • Lijmklemmen

verrijdbaar kippenhok

Zo ga je te werk:

Zaag drie balkjes (45 x 45 millimeter), één met een lengte van 535 millimeter (A), één van 497 millimeter (B) en één van 1.000 millimeter (C). In balkjes A en B zaag je een inkeping van 22,5 x 22,5 x 45 millimeter. In balkje C zaag je een inkeping van 22,5 x 45 x 45 millimeter. Vervolgens kun je A en B zo neerleggen dat ze in elkaar vallen en balkje C er overheen valt. Verlijm balkjes A en B op de raakvlakken en verbind ze met één 4 x 40 millimeter schroef. Je kunt dit op zo'n manier doen dat balkje C later over deze schroef heen valt. Verlijm nu balkje C met de andere twee zodat ze één geheel vormen, schroef balkje C met twee 5 x 70 millimeter schroeven vast. Zorg dat tenminste één van deze schroeven door alle drie de balkjes gaat. Let erop dat de schroeven elkaar niet raken. De inkepingen zijn altijd de helft van de doorsnede van het hout. Wanneer je hout gebruikt met andere afmetingen kun je dit zelfde principe toepassen.

 

Tips

 • Wist je dat een kip die voldoende gras kan eten tot dertig procent minder kippenvoer nodig heeft?
 • Wist je dat kippen gewoontedieren zijn? Door regelmaat te brengen in wanneer je het hok verzet wennen de kippen eraan en gaan ze vrijwillig met je mee.
 • Afhankelijk van hoe goed je kippen kunnen vliegen kun je een verrijdbare ren maken (dicht) of een verplaatsbaar kippennet gebruiken (open).
 • Sommige kippenrassen zijn erg gevoelig voor hiërarchie en zithoogte. Om ervoor te zorgen dat alle kippen op de stok gaan zitten kun je het legnest boven weglaten en het voorraadhok onderin als leghok inrichten. Je kunt dan het zijschot van de opgang weg laten.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.