Broodtrommel decoreren met boerenzakdoek

Vrolijk een gebruikte emaillen broodtrommel eens op met een boerenzakdoek. Een bonte blikvanger tijdens een heerlijke zomerse picknick. Een vleugje nostalgie op tafel! Laat Alie van Veldhuizen je inspireren met dit filmpje.

Dit heb je nodig:

  • Emaillen broodtrommel
  • Schroevendraaier
  • 2 boerenzakdoeken
  • 3D schaartje
  • Textiellijm

Zo ga je te werk:

Schroef al het sluitwerk van het deksel van de broodtrommel los. Een los deksel werkt gemakkelijker en zorgt voor een netter eindresultaat. Neem de boerenzakdoek en bepaal nog even zonder lijm met welke ligging je het mooiste resultaat krijgt. Zorg dat er voldoende stof is om de stof rondom om te kunnen vouwen en aan de binnenzijde van het deksel vast te lijmen. Heb je te veel stof? Knip het overtollige er nu vast af.
 
Smeer eerst alleen het deksel van de trommel royaal in met textiellijm. Dus nog niet de zijkanten en de binnenzijde. Breng de lijm zigzaggend aan. Let op, de lijm werkt snel. Plaats de zakdoek met de goede kant naar boven op de lijm. Duw de stof lichtjes aan en vouw eventuele plooien eruit. Zorg dat de zakdoek goed ligt ten opzichte van de voor- en achterzijde en de zijkanten van het deksel.
Breng vervolgens lijm aan op de voorkant en de binnenzijde van de voorkant van het deksel. Til eventueel de zakdoek iets op zodat je er goed bij kunt. Vouw de stof strak om de buitenkant heen en vouw hem naar binnen. Duw goed aan, zodat de stof op alle punten goed hecht. Herhaal aan de achterzijde.
 
Vouw de stof in de hoek. Je zult zien dat er te veel stof is, omdat de hoeken rond lopen. Dit los je op door twee plooien in de stof te vouwen, beide naar binnen toe. Gebruik hier een schuine stolpplooi, schuin naar onderen. Zorg dat de plooien elkaar bovenaan niet raken. Pak hiervoor de stof circa 2 centimeter uit de hoek en vouw schuin naar het midden van de hoek toe. Smeer beide vouwen goed in met lijm en druk de stof vast op elkaar. Herhaal bij de overige drie hoeken. Knip eventuele overtollige stof aan de binnenzijde weg.
 
Pas als je alle hoeken hebt vastgezet, lijm je de zijkanten in. Goed aandrukken en mogelijke plooien eruit wrijven voor een glad resultaat.

Wil je je broodtrommel nog verder versieren? Knip dan uit een tweede zakdoek de mooiste motieven. Alie gebruikt hiervoor een 3D-schaartje, om heel precies te kunnen werken. Smeer de motiefjes ruim in met lijm en plak ze naar eigen smaak rondom vast op de trommel. Bevestig als alle lijm droog is het sluitwerk weer op zijn originele plaats, over de zakdoek heen.
 
Alies tips

  • Lukt het niet om al het sluitwerk los te schroeven? Knip de zakdoek dan waar nodig in en lijm deze om het sluitwerk heen vast.
  • Emaillen broodtrommels zijn in verschillende kleuren te vinden op antiekmarkten, de website marktplaats of bij kringloopwinkels.
  • Ook leuk is om alleen motiefjes uit te knippen en deze op de trommel te lijmen. Zo krijg je een heel ander effect en werk je meteen de slechte plekjes op de trommel uit het zicht.
  • Liever geen boerenzakdoek? Gebruik een willekeurig stukje stof in de kleur van je keuken in plaats van de zakdoek. Een heuse blikvanger op het aanrecht.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.