Zelfgekleurde wol

Wol verven met de zon

Wie zelf spint, weeft of schapen houdt, vindt het misschien ook leuk om zelf wol te verven. Nu het hartje zomer is, kunt u prima wol verven met de kracht van de zon en een paar weckpotten. Monique van Groningen uit Stadskanaal legt uit hoe zij dit doet.

Wat heb je nodig om wol te verven?

  • witte (lont)wol of gewassen schapenvacht
  • voedingskleurstoffen (bijv. van het merk Wilton)
  • schone glazen potten met deksels
  • blanke natuurazijn
  • water
  • eventueel wegwerphandschoenen
  • eventueel een plastic tafelkleed om op te werken

Zo ga je te werk:

Benodigsheden voor wol verven solar dyeing De benodigdheden om wol te verven.

Stap 1

Zet de spullen klaar

Verdeel de wol. Als je lontwol gebruikt, trek deze dan in stukken van gelijke grootte.
 

De potjes met azijn en kleurstoffen De potjes met azijn en kleurstoffen.

Stap 2

Giet in elke pot een scheutje azijn; de hoeveelheden komen niet zo nauw. Vul de potten verder met koud water tot ze ongeveer ¾ vol zijn. Voeg nu de kleurstoffen toe: in elke pot een mespuntje. Goed roeren, zodat de kleurstof helemaal opgelost is. U kunt de kleurstoffen uit het potje gebruiken, maar je kunt nu ook zelf kleuren mengen.Tip: om te voorkomen dat je handen ook gekleurd worden, kun je vanaf deze stap wegwerphandschoenen dragen.

Wol onderdompelen in de potten Dompel de wol goed onder in de potten.

Stap 3

Nu is het tijd om de wol onder te dompelen in de potten. Neem hier even de tijd voor, zodat de wol het gekleurde vocht goed kan opnemen. Lijkt de wol goed van kleur? Stop dan de wol in zijn geheel in de pot en doe de deksel dicht.
Tip: voor een leuk tie dye-effect kun je ook andersom werken: prop eerst de wol flink in de potten en vul de potten daarna met azijn, water en kleurstofvloeistof. De wol zal de kleurstof dan niet overal even goed opnemen, waardoor het eindresultaat verrassend kan uitpakken!
 

Zet de potten met gekleurde wol in de zon Tijd voor de potten om even te zonnebaden

Stap 4

Alle wol mooi gekleurd en de deksels dicht? Zet de potten wol in de volle zon. Laat de potten één tot drie volle dagen in de zon staan. Als het water in de pot (zo goed als) kleurloos is geworden, neemt de wol geen kleur meer op. Het verfproces is klaar. Let op: bij de kleuren paars en blauw blijft er altijd wat kleurstof achter in het water.
Tip: je kunt de potten ook eerder uit de zon halen. De wol zal dan zachter en meer pastel van kleur zijn. Wil je extra felle kleuren? Voeg dan aan het begin meer kleurstof toe.
 

De wol mag uit de potten De wol mag uit de potten!

Stap 5

Als je tevreden bent met de kleuren, mag de wol uit de potten. Spoel de wol in een teiltje lauwwarm water met één drupje handzeep. Spoel voorzichtig en wring de wol niet uit, want dan kan die gaan vilten.

De geverfde, gewassen en gedroogde wol is klaar om mee te spinnen! De geverfde, gewassen en gedroogde wol is klaar om mee te spinnen!

Stap 6

Hang de wol op en laat die drogen. De geverfde, gewassen en gedroogde wol is klaar om mee te spinnen! Je kunt de wol zo uit de lont spinnen of eerst kaarden op de kaardmolen tot een kaardvlies. Dan kun je de kleuren ook nog mengen of in elkaar laten overlopen.
 

Meer weten over Monique?

Monique van Groningen woont in het Groningse Stadskanaal en is vanuit haar atelier de hele dag bezig met wol: verven, spinnen, kaarden, breien, haken, verzin het maar! Sinds februari van dit jaar is ze als zelfstandig ondernemer aan de start gegaan: ze verkoopt nu geverfde lontwol en zelfgesponnen garens. Monique geeft ook regelmatig workshops wol spinnen en workshops verven van wol en/of sokkengaren.
Facebook: Monique’s fiber art
Instagram: moniques_crea_boutique
You Tube: Monique’s Crea Boutique
 

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.