gehaakte houthakkersbaret

Gebreide houthakkersbaret

Brei deze leuke wollen damesbaret voor de winter. De baret hoort bij de houthakkerssjaal, en er is is ook een herenmuts. Om in stijl lekker warm te blijven tijdens de koude maanden. Lees verder voor het breipatroon.

Dit heb je nodig:

 • 100 gram middeldikke wol / 200 meter
 • rondbreinaald 4,5 mm./40 cm

Close-up van houthakkersbaret.

Zo ga je te werk:

 1. Zet 80 steken op, zet een steekmarkeerder op de naald (een draadje in een afstekende kleur voldoet ook goed) en sluit de cirkel door 4 steken met een dubbele draad averecht te breien.
 2. Brei 4 toeren averecht.
 3. Brei 4 toeren recht waarbij in de eerste toer telkens na 8 steken een omslag wordt gemaakt. (draad onder de naald door, over de naald heen slaan). In de volgende toer worden deze omslagen verdraaid gebreid om gaatjes te voorkomen. Er staan dan 90 steken op het naaldje.
 4. Brei 4 toeren averecht.
 5. Brei 4 toeren recht waarbij in de eerste toer telkens om de 9 steken en omslag wordt gemaakt die ook weer in de volgende toer verdraaid worden gebreid. Er staan dan 100 steken op het naaldje.
 6. Brei 4 toeren averecht.
 7. Brei 4 toeren recht, waarbij in de eerste toer om de 10 steken een omslag wordt gemaakt.
 8. Er staan dan 110 steken op het naaldje.
 9. Brei 4 toeren averecht.
 10. Brei 4 toeren recht met in de eerste toer om de 11 steken een omslag.... etc.     Er staan dan 120 steken op het naaldje.
 11. Brei 4 toeren averecht.
 12. Brei 4 toeren recht.
 13. Brei 4 toeren averecht.

Teltekening van de houthakkersbaret.

Werkwijze bovenkant:

 1. Download de teltekening van de houthakkersbaret
 2. Nu wordt de bovenkant van het mutsje gebreid volgens de teltekening (de 1e 5 naalden zijn dan recht).
 3. Brei de eerste mindering op de 6e naald als volgt (volgens het telpatroon) : 1 overhaling, 7 recht, 2 samen breien, 1 recht etc.
 4. Brei verder volgens het telpatroon, waarbij er steeds minder steken tussen de minderingen komen. Deze minderingen komen boven elkaar te liggen.
 5. Brei aan het topje van de muts steeds om de andere naald 2 steken samen totdat er 10 steken over zijn. Breek de draad af en trek hem door elke steek.

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.