Paashaas van berkentakken

Met deze vrolijke paashaas breng je in een handomdraai het voorjaar in huis. Sprokkel zelf de benodigde berkentakken bij elkaar en bind ze in vorm. Alie van Veldhuizen laat in dit filmpje zien hoe je dat doet.

Dit heb je nodig:

 • berkentakken
 • binddraad
 • hobbytang
 • jute
 • voorjaarsbloemen zoals blauwe druifjes, narcis, hyacint
 • eierschalen
 • krammen
 • lijmpistool/hete lijm

Zo ga je te werk:

 1. Sprokkel berkentakken op het erf of tussen het snoeihout. Let erop dat de takken nog wel buigzaam zijn. Snoei, indien nodig, takjes van grotere takken.
 2. Leg de takken, allemaal met de onderkant van de tak naar één kant, klaar op de tafel. Maak een binddraadje vast van een bosje takken, ongeveer zes stuks, en draai het klosje om de takken heen.
 3. Pak steeds een nieuw bosje, plaats dit 15 centimeter verder op de al ingebonden takken en draai verder met het bindddraad. Ga zo door totdat je de gewenste dikte en lengte hebt bereikt. Een enkel uitstekend takje is geen probleem, dit geeft juist een speels effect.
 4. Buig begin- en eindpunt naar elkaar toe en zet vast. Hecht het draad af. Maak een eivorm voor de buik van de haas. Buig, duw en trek de takken gerust in het gewenste model, er kan niets gebeuren.
 5. Maak op dezelfde wijze een kleinere vorm voor het hoofd en ten slotte twee spitse oortjes. Je kunt door de verschillende vormen variëren met voor- en zijaanzicht.
 6. Bind de verschillende onderdelen aan elkaar vast met binddraad.

Aankleding:

Haal de voorjaarsbloemetjes uit hun potjes en trek de bolletjes of knolletjes voorzichtig uit elkaar, laat de worteltjes zitten. Spoel ze als dat nodig is een beetje af met water. Zet de bloemetjes vast door één pin van een kram door de bol te steken en de andere in de ingebonden takken. Je kunt ze alle kanten op laten wijzen. Het is ook mogelijk de bolletjes met hete lijm om de krans te lijmen. De voorjaarsbloemen zullen mooi gaan bloeien. Zijn ze uitgebloeid, dan kun je de bolletjes eenvoudig vervangen. Lijm ook enkele lege eierschalen (tik ze zo hoog mogelijk los) op de paashaaskrans. Plaats ze rechtop met de opening naar boven. Deze eieren kun je vullen met een klein beetje water en wat verse bloempjes, zoals blauwe druifjes. Vergeet niet het water af en toe bij te vullen. Werk de haas af met een leuke jute strik om zijn hals.

Paashaas van berkentakken, aangekleed met narcissen.

Alie's tips:

 • Jute is per strekkende meter te koop in stoffen- of hobbyzaken. Een afgeknipte strook uit een aardappelzak voldoet ook.
 • Deze haas, eventueel voorzien van een welkomstbordje, is leuk om cadeau te geven met de Paasdagen.
 • Verwijder na de Paasdagen de bolletjes en ruim de haas droog op. Op die manier kun je hem volgende jaar opnieuw aankleden met verse bloemen en heb je weer een jaar plezier van je creatie.

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.