houten tol

Peter Nouwen maakt houten tollen

Peter Nouwen uit Nederweert maakt ouderwetse houten tollen. Niet alleen voor zijn kleinkinderen om mee te spelen, maar ook voor oudere mensen. Hij demonstreert het ambacht op braderieën, in musea en in bejaardenhuizen. “De nostalgie vind ik het mooist, dat alles van vroeger terugkomt.”

Werken met hout deed Peter Nouwen (68) voor zijn pensionering eigenlijk nooit. Peter werd door een kennis gevraagd als vrijwilliger te werken in een plaatselijk openluchtmuseum. "Daar leerde iemand mij om ouderwetse houten tollen te maken. Dat pakte me gelijk. Ik vind het mooi om ter plekke iets te maken en om dan contact met de mensen te leggen."

Steeds vaker wordt Peter gevraagd om te demonstreren op ambachtelijke markten, op braderieën, in plaatselijke musea of in bejaardenhuizen. "Ik trek dan mijn speciale kleding aan: een schipperspet, een boerenkiel en mijn rode zakdoek met een tol. Die kleding geeft gelijk een ouderwets gevoel en het valt mooi op."

Als Peter met het hout aan het werk is, trekt hij niet alleen veel bekijks bij kinderen, maar de tollen blijken ook verbazingwekkend veel aantrekkingskracht op oudere mensen te hebben. "Dan beginnen ze te praten over vroeger, die nostalgie vind ik mooi. Je ziet ze kijken van 'zou ik het nog kunnen?'. Ik zeg dan 'toe maar, probeer het maar'. Oudere mensen worden weer speels als ze de tollen zien. Ik heb een keer zelfs een dame van 82 aan mijn draaibank gehad die het wel wilde proberen. Ze ging tollen en ze was weer een jonge meid van negen of tien!"

Houten tol in de bankschroef.
Houten tol in de bankschroef.
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.