Timmer een takkenkapstok

Een paar flinke takken en stevig steigerhout. Meer heb je niet nodig om een handige kapstok te maken. Zowel binnen als buiten goed te gebruiken. Daarbij een mooie manier om jouw snoeiafval een nieuw doel te geven. Alie van Veldhuizen laat in dit filmpje zien hoe je dat doet.

Dit heb je nodig:

 • hout om frame mee te maken
 • meerdere takken
 • 2 haken
 • handzaag
 • houtschroeven
 • accuschroefboormachine

Zo ga je te werk:

 1. Verzamel een aantal stevige takken van eigen erf. Neem verschillende diktes voor een speels effect, maar let erop dat elke tak een stevige zijtak bevat die de haak van de kapstok gaat vormen. Houd er rekening mee dat de hoogte van de zijtak verspringt in de kapstok. Selecteer je takken hierop en zaag ze alvast ruim(!) min of meer op maat. Laat de takken goed drogen voor je ermee aan het werk gaat.
 2. Alie koos voor robuust steigerhout om een flinke kapstok van te maken. Steigerhout hoeft verder niet te worden behandeld. Kies je liever voor een kant-en-klaar frame of een andere houtsoort, dan kun je deze van tevoren schuren, lakken of schilderen naar eigen inzicht.
 3. Schroef de zijkanten van het frame op de onderzijde. Verdeel de takken in het frame en teken ze met een potlood (rondom) af. Boor in het midden eventueel een gaatje voor. In de tak hoef je niet voor te boren. Bevestig alle takken met een flinke schroef aan de binnenkant van het frame. Zorg ervoor dat alle vertakkingen, de haken, naar voren wijzen.
 4. Plaats vervolgens de vierde plank van het frame op de smalle kant op de zijwanden. Alle takken die nog te lang zijn om binnen het frame te passen, teken je af (op de tak zelf) met potlood (zie foto). Schroef de te lange takken weer los en zaag ze met de handzaag af op de juiste lengte. Zet de takken weer vast op hun plek.
 5. Zet de bovenzijde vast op de zijkanten van het frame. Schroef ten slotte dwars door de bovenzijde de takken stevig vast. Houd de tak hierbij vast, zodat de vertakking naar voren blijft wijzen. Bevestig tenslotte twee haken aan het frame om de kapstok aan op te hangen.
 6. Geef de kapstok een plek in de hal als leuke binnenkomer of buiten onder de overkapping. Je kan hem net zo groot of klein maken als je wilt. In dit geval meet hij 100 x 30 centimeter. Bovenop de kapstok is voldoende ruimte voor je hoed, sjaal of handschoenen. Je kan hier ook manden op zetten om je spullen in op te bergen.

Alie's tips

 1. De kapstok is ook leuk om op te hangen in de tuin of bij de berging, voor je werkkleding, jas of overall.
 2. Een kleinere versie is leuk voor kinderen. Hang hem laag aan de muur, zodat je (klein)kinderen er zelf hun schooltas op kunnen zetten en hun jassen aan kunnen hangen.
 3. Een nog kleinere versie, met smalle takken, is ook leuk als theedoeken- of sleutelrek.

Landleven special Brood

In deze Landleven special vind je onze lekkerste recepten voor broodjes, zachte bolletjes, gevulde kerststollen en zoete kaneelbroodjes. € 7,95