zelfgegoten kaarsjes

Zelfgegoten kaarsjes

Kaarsen gieten is eenvoudig en leuk. En jampotjes zijn verrassend leuke kaarsenhouders. Eventueel versier je de potjes met een spreuk in krijtstift, of met geschilderde kerstfiguren.

Dit heb je nodig:

  • een klein en een iets groter pannetje
  • kaarsen of kaarsstompjes
  • eventueel kaarslonten
  • satéprikkers
  • lege jampotjes.

Tip

Er zijn losse kaarslonten te koop, maar wanneer je dunne kaarsen smelt voor de jampotjes, kun je de lonten uit die kaarsen ook hergebruiken.

Werkbeschrijving

  1. De kaarsen smelt je au-bain-marie: je zet een (oud) pannetje in een pan met heet water. Kaarsvet smelt snel.
  2. Als je lonten hebt gekocht, kun je deze vast in de jampotjes hangen. Bind het bovenste uiteinde om een satéprikker of ander stokje dat je op de rand van het potje kunt laten steunen. Bij gekochte lonten zit ook vaak een metalen voetje, dat het uiteinde van de kaarslont verzwaart, zodat de lont recht naar beneden hangt. Als je de lont uit de gesmolten kaars hergebruikt, is deze al zwaarder door het kaarsvet dat eraan blijft zitten en hangt hij ook goed naar beneden in de jampot.
  3. Giet het vloeibare kaarsvet erbij in de pot. Wacht vervolgens tot het kaarsvet is uitgehard.
  4. Bij het uitharden ontstaat een kuiltje rond de lont. Voor een mooi kaarsje smelt je een tweede keer kaarsvet en giet je deze deuk nog vol.

Kijk voor meer feestelijke zelfmaakideeën met jampotjes, zoals cadeaulabels en een lamp, in Landleven 10 van 2015.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.