krans gemaakt van aardbeien

Maak een aardbeienkrans

Leuk en lekker, dat is de krans die Alie van Veldhuizen maakt met echte aardbeienplantjes. De plantjes krijgen een plekje in een paar van de talloze kleine potjes en kruikjes die zij gebruikte voor het versieren van de krans. Laat je inspireren en ga zelf aan de slag!

Dit heb je nodig:

 • strokrans
 • binddraad
 • aardewerken bloempotjes en kruikjes in verschillende maten
 • lijmpistool
 • aardbeienplantjes
 • mos

Zo ga je te werk:

 1. Maak met het binddraad een flinke lus aan de krans om hem later aan op te kunnen hangen. De krans wordt behoorlijk zwaar, dus zorg voor een sterke ophanging.
 2. Het handigst is om de krans alvast op te hangen, zodat je kunt passen en meten waar de verschillende potjes en kruikjes moeten komen. Zorg ervoor dat de achterzijde van de krans vlak blijft, zodat deze straks recht tegen de muur hangt.
 3. Begin met de grotere potten en lijm deze met behulp van de hete lijm schots en scheef op de krans. Vul de gaten op met kleinere potjes. Vul de laatste gaatjes op met mos tot je geen strokrans meer ziet.
 4. Vul de grootste potten op de krans met potgrond en aardbeienplantjes.
 5. Geef de krans een mooie plek aan de muur, in het zonnetje zodat de zomerkoninkjes mooi rood kunnen kleuren. Vergeet ze niet dagelijks water te geven en besproei ook het mos even voor een langdurig fris resultaat.

Alie's tip: Is het aardbeienseizoen ten einde? Vul de potjes dan met verschillende soorten vetplanten. Deze hebben de eigenschap snel en stevig wortel te schieten. Leg de krans horizontaal neer en vul zo veel mogelijk potjes (ook diegene die met de opening naar beneden wijzen) met een beetje potgrond en vetplantjes. Vul de ruimte tussen de potjes op met mos. Laat de krans een aantal dagen liggen tot de plantjes wortel hebben geschoten. Zodra de plantjes 'vast' zitten kunt u de krans een plekje geven. Af en toe besproeien met water is voldoende. Van deze creatie kun je het hele seizoen nog plezier hebben.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.