Een punnik in de maak

Maak een punnikklos - met 3 zelfmaakideeën

Punniken is breien in zijn allersimpelste vorm. Een draad, een naald en een klos, meer heb je niet nodig. En die klos? Die maak je gewoon zelf.

Dit heb je nodig:

  • lege houten garenklos
  • 8 spijkertjes

Zo ga je te werk:

  1. Zoek een oude, lege houten garenklos. Het formaat maakt niet uit: een kleine klos produceert een dunnere punnikdraad, een grote klos een dikkere. Oude houten garenklosjes zijn soms te vinden op rommelmarkten of bij kringloopwinkels. De houten klos die je hier ziet kochten we bij een brocante/interieurwinkel. Daar verkopen ze deze opnieuw gemaakte klossen als decoratiemateriaal. Ook via internet(brocante)winkeltjes zijn ze regelmatig te koop.
  2. Spijker er acht kleine spijkertjes in, zoals je hier op de foto ziet. Dan is de klos al klaar om te gebruiken!

Hier vind je 3 ideeën om zelf te punniken

1. Armbandje punniken

Een zelfmaakproject dat je zo simpel of zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt. Voor een enkel armbandje punnik je een draad van ongeveer 15 centimeter lang. Laat wat draadjes hangen aan de gepunnikte draad en knoop het armbandje op maat. Knip de loshangende draadjes af. Op deze manier heb je een armband die één keer om de pols gaat. Een langere punnikdraad kun je twee keer, drie keer, of zo vaak je wilt, om je pols wikkelen. Varieer met verschillende kleuren wol voor een leuk effect.


2. Hoesje voor pen punniken

Een inspirerende pen nodig om je creatieve plannen op te schrijven? Punnik dan een draad die iets minder lang is dan een gewone balpen. Rek het punnikwerkje een beetje uit, zodat het toch past. Naai de tunnel aan de onderkant met een paar steekjes dicht. Gebruik hiervoor wel een klos die groot genoeg is, anders past de pen niet in de gepunnikte draad.


3. Gepunnikt hartje

Met behulp van een stukje ijzerdraad maak je van een gepunnikte draad een lief hartje. Punnik een draad met een lengte naar keuze. Schuif er een ijzerdraad in met dezelfde lengte als de gepunnikte draad. Het eindresultaat is leuk om ter versiering op te hangen of schattig om een cadeautje mee te versieren. Naai met een paar kleine steekjes de uiteindes bij elkaar, bij het puntje aan de onderkant van het hart.

Maak een enkel armbandje of eentje om twee keer, drie keer, of zo vaak je wil, om je pols te wikkelen. Maak een enkel armbandje of eentje om twee keer, drie keer, of zo vaak je wil, om je pols te wikkelen.
Maak een enkel armbandje of eentje om twee keer, drie keer, of zo vaak je wil, om je pols te wikkelen. Punnik een hoesje voor een inspirerende pen om je creatieve plannen op te schrijven.
Maak een enkel armbandje of eentje om twee keer, drie keer, of zo vaak je wil, om je pols te wikkelen. Het hartje is leuk om ter versiering op te hangen of schattig om een cadeautje mee te versieren.