flat van vogelhuisjes voor mussen

Mussenflat - Nestkasten van Jaap van den Berg

Door het bouwen van mussenflats en andere nestkastjes wil vogelaar Jaap van den Berg bijdragen aan de zorg voor vogels en de natuur. Honderden exemplaren maakte hij. "Alle nestkastjes raken bezet. Soms niet door de vogel voor wie het kastje bedoeld is, maar al vindt een kolonie oorwurmen er een beschutte plek... dan is het ook goed."

De grote volière van zijn vader legde de basis voor de liefde voor vogels bij Jaap van den Berg. "Een vogeltje dat uit je hand eet, dat maakt zoveel indruk op je als kind. Dat vergeet je nooit meer. Daar is de liefde geboren." Een liefde die hij tot op de dag van vandaag heeft gehouden. In zijn vrije tijd, als vrijwilliger en in zijn werk zet hij zich in, door het maken van nestkasten. "Ik zeg altijd maar: bij ieder huis hoort een nestkast thuis."

Ondanks het feit dat Jaap in 70 landen honderden verschillende soorten vogels heeft kunnen bewonderen, is de huismus nog steeds zijn lievelingsvogel. "Dat zijn prachtige beestjes. Ze zijn precies als wij mensen. Met familiebanden, ruzies en gezellige bijeenkomsten." Mussen zijn echte koloniebroeders. Ze nestelen bij voorkeur dicht bij elkaar. Een mussenflat is voor hen ideaal.

Jaaps tips: 

  1. Stop in het ontwerp wat van jezelf, hoe persoonlijker hoe leuker.
  2. Een nestkast hoeft niets te kosten, gebruik gerust restmateriaal. Mussen zijn niet veeleisend.
  3. De doorsnede van het invlieggat is het belangrijkst, voor de mus is dit 34 millimeter. Bij een mussenkast hoort ook een zitstokje.
  4. Welke vogel of welk dier er uiteindelijk je nestkast betrekt is niet te voorspellen, maar zolang het hokje een bewoner krijgt, heb je bijgedragen.
  5. Lok huismussen met witzaad, daar zijn ze gek op.
  6. Een mussenflat kan uit één kast bestaan met meerdere componenten, maar je kunt ook meerdere losse nestkastjes bij elkaar hangen.
  7. Een zelfgemaakt nestkastje is ook leuk om cadeau te geven.

Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.