barbecue van oude tank

Barbecue van oude tank

Wanneer een boer stopt, komt aan veel bedrijvigheid op het erf een einde. Een deel van het machinepark is te verkopen, de rest belandt bij het oude ijzer. Dik van Nieuwenhoven vindt dat bepaalde stukken 'oud ijzer' een beter lot verdienen dan verwerking tot schroot. Een afgedankte dieseltank vormt hij in een handomdraai om tot barbecue.

Dik van Nieuwenhoven rolt de tank van zijn plaats en tekent met een stift rondom af hoe hij er een kopse kant vanaf wil slijpen, met de haakse slijper. Hij tekent de tank zo af dat de vuldop, de ontluchtingspijp en het aftapkraantje van de tank bewaard blijven. "Dat zijn toch leuke ornamenten voor aan de barbecue."

Pootjes

Onder de oorspronkelijke tank zaten vier pootjes, die van pas komen voor de barbecue. Ze zitten alleen op de verkeerde plek en daarom slijpt Dik ze los. Hij besluit om twee pootjes aan de achterzijde van de barbecue te plaatsen, want daar komt tenslotte het meeste gewicht op, en eentje aan de voorzijde. "Zo, de pootjes een beetje rondslijpen en dan..." Met een paar zachte tikken slaat Dik de pootjes wat hol, zodat ze aansluiten bij de ronding van de schaal.

De pootjes kunnen nu herplaatst worden aan de onderzijde van de schaal. Om dat te doen slijpt Dik eerst de oude verf van de plaatsen waar hij de pootjes wil gaan vastlassen. Zo hecht de las beter. Het lassen zelf doet Dik met een eenvoudig, bijna ouderwets lasapparaat. De ouderwetse smid doet niet aan hypermoderne lasmethoden.

Rooster

Uit een roestig, oud biggenrooster slijpt hij een halve cirkel die in de schaal past. "Dat er biggenpoep en roest op zit, geeft niets, we branden het eerst helemaal schoon."

In een andere vuurschaal heeft Dik een vuurtje gestookt en in de laag houtskool die is ontstaan begraaft hij het rooster om het schoon te branden.

Gaatjes om water af te voren

Dik waarschuwt om niet ieder willekeurig stuk oud ijzer te verwerken in een barbecue als deze. "De meeste biggenroosters zijn gegalvaniseerd. Als je die beschermingslaag eraf brandt, ontstaan er giftige dampen; niet doen dus." Sowieso moet ook de schaal van de dieseltank eerst grondig schoon zijn voor gebruik.

Voor het rooster op zijn plaats kan, moeten er twee metalen strippen van 6 centimeter breed en ruim 50 centimeter lang in de schaal worden gel ast om het rooster te gaan dragen. De strippen zitten een paar centimeter onder de rand van de schaal.

De laatste hand aan de barbecue bestaat uit het boren van een paar willekeurige gaatjes in het midden van de bodem om regenwater af te voeren. De barbecue is tenslotte te zwaar om telkens te versjouwen en blijft buiten staan.

Meer leuke klusprojecten?

De special Doe het zelf staat vol met klusprojecten van onder meer een charmant hondenhok, een twee in één picknickbank en zelfs een verrijdbare aardbeienpiramide.

Bestel hier
Bekijk onze shop tips
Landleven special Streekgerechten Landleven special Streekgerechten € 7,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Schort blokdoek Schort blokdoek € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Koken met Klaske Koken met Klaske € 29,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu
Landleven kaartenset Tuinfeest Landleven kaartenset Tuinfeest € 8,95

Verkoop door:
Landlevenwebshop

Shop nu