lijst van mais

Decoratieve lijst met mais

Van een paar oude latten, een aardappelzak en een mand gekregen maiskolven creëerde Alie van Veldhuizen deze robuuste blikvanger. Leuk voor aan de muur, als welkomstbord of omlijsting voor het raam. Eenvoudig om te maken met een groots effect. Haal ook de herfstsfeer naar je erf en ga aan de slag met deze maislijst.

Dit heb je nodig:

 • 2 x lat resthout 1,20 mtr*
 • 2 x lat resthout 0,70 mtr*
 • 4 jute aardappelzakken of
 • 4 stroken jute à 30 x 150 cm
 • 20 – 25 maiskolven, gedroogd
 • enkele maisbladeren, gedroogd
 • *De exacte maat kun je uiteraard aanpassen aan je eigen wensen en/of het beschikbare resthout

En verder:
 • accuschroevendraaier
 • houtschroeven
 • binddraadhobbytangetje

Zo ga je te werk:

 1. Schroef de stukken resthout haaks op elkaar (met minstens twee schroeven per hoek voor de stevigheid) zodat je een rechthoekige lijst krijgt. Hecht het binddraad aan de lijst, laat het klosje eraan zitten.
 2. Knip de aardappelzakken in stroken van 30 centimeter. Vouw deze losjes om de lijst en omwikkel ze met binddraad, met grote slagen voor een nonchalant effect. Bedek de gehele lijst.
 3. Neem vervolgens één voor één de maiskolven, trek het blad los, en zet ze met binddraad vast op de lijst. Varieer met de kolven. Laat de ene kolf naar boven wijzen, de volgende schuin naar beneden, de derde plaats je horizontaal en zo verder tot je de lijst vol genoeg vindt. Wind af en toe een lang maisblad om de lijst voor een groen tintje en om het binddraad te verbergen.
 4. Decoreer eventueel met strikken gemaakt van restjes jute.

Drie tips van Alie voor een snelle en makkelijke maislijst

"In plaats van zelf een lijst te maken van vier latten, kun je natuurlijk ook een kant-en-klare oude schilderijlijst gebruiken."

"Gebruik je jute zakken? Maak het jezelf dan gemakkelijk met deze tip. Leg de zak in de lengte voor je. Knip de zak in 15 centimeter vanuit de naad van de onderzijde. Volg op deze afstand de naad, knip de hoek om en vervolgens ook langs de lange zijde. Je houdt dan een hoek van jute over, die je eenvoudig om de hoek van de lijst drapeert en vervolgens omwikkelt met binddraad. Knip de rest van de zak in banen van 15 centimeter, die je kunt gebruiken om de zijden van de lijst te bedekken."

"Maak van de lijst een sfeervol welkomstbord. Zaag het woord WELKOM uit een stuk resthout met een figuur- of decoupeerzaag. Boor in de hoeken een gaatje. Bevestig het woord in het midden van de lijst met behulp van koeientouw, raffia, of een dunne reep jute."