visserstrui met Elburgs patroon

Elburger visserstrui

Dé Nederlandse visserstrui bestaat niet. Toch zijn veel van de truien te herleiden naar de thuishaven van de visser die hem droeg, herkenbaar aan de vele streekgebonden motieven en patronen die tegelijkertijd onderling sterk kunnen verschillen. Of naar de thuishaven waar zijn bruid vandaan kwam. Want visserstruien werden gebreid door de vrouw, die het van haar moeder leerde. Hier vind je een patroon van de visserstrui uit Elburg.

Stella Ruhe dook in het verleden van de visserstrui, een stukje geschiedenis waar maar weinig over te vinden is. De truien waren werkkleding, geen onderdeel van klederdracht en kregen daardoor vrijwel geen aandacht. Toch stuitte Stella op talloze foto's, verhalen en herinneringen die een beeld schetsen van de visserstruien in ons land. In Landleven nummer 1 vind je het hele verhaal en het patroon van een Arnemuider visserstrui. Hier krijg je alvast het patroon van de Elburger.

De Elburger trui

Tijdens Ruhes zoektocht naar de donkerblauwe Elburger trui, waarvan het bestaan werd betwist, dook er in het Visserij Museum in Vlaardingen een foto op van een palingroker uit Elburg. De trui lijkt sterk op de zwarte visserstrui uit Volendam. Niet verwonderlijk, aangezien de vissers uit Elburg en Volendam onderling veel contact hadden.

Benodigheden trui Elburg

  • 700 gr Lopi Hosuband, donkerblauw 0118
  • rondbreinaald nr. 4 en 4½
  • naald met knop nr. 4½
  • hulpnaald

Stekenproef

  • 15,5 st en 23 nld in motief = 10 x 10 cm
  • Boord: 2 r, 2 av

Hier vind je het telpatroon van de Elburger trui.
 

Boek visserstruien

Stella Ruhe deed nieuw onderzoek naar de visserstruien die tussen 1875 en 1930-40 door de vissers in ons land werden gedragen. Een haast vergeten onderdeel van ons nationaal erfgoed en volkskunst pur sang. Ze verzamelde vele motieven, liet de truien opnieuw breien met moderne garens en verzamelde ze in een prachtig boek, dat door heel veel historische achtergrondinformatie en originele afbeeldingen ook zeer aantrekkelijk is voor wie niet met een of meer van de zestig breipatronen aan de slag zal gaan. Visserstruien, Stella Ruhe, Forte Uitgevers. Gebonden, 176 bladzijden. € 24,95. ISBN: 9789 05 87 72 718.

Schets van het patroon van de Elburger visserstrui Schets van het patroon van de Elburger visserstrui
Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.

Bestel hier