In een handomdraai: handgebonden tuinboeket

In een handomdraai: handgebonden tuinboeket

Met bloemen uit eigen tuin maak je letterlijk in een handomdraai een prachtig gebonden boeket. Je kunt variëren met allerlei soorten uit de tuin of gebruikmaken van de suggestie van Landleven.

Dit heb je nodig:

 • 7 oranje dahlia’s
 • 10 kleine gele zonnebloemen
 • 3 lichtgroene hortensiakoppen
 • 5 takken met rozenbottels
 • voldoende bladmateriaal zoals eikenblad en klimop
 • bloembinderstouw
 • snoeischaar

Zo ga je te werk:

 1. Verzamel de verschillende bloem- en bladmaterialen. Gebruik de bovengenoemde bloemen of maak een eigen selectie met bloemen uit de tuin. Zorg in ieder geval dat je genoeg hebt: vaak vergt een mooi boeket meer bloemen dan je eerst denkt. Verwijder al het bladmateriaal onderaan de stelen.
 2. Leg in je linkerhand zo’n 4 à 5 verschillende bloemen om mee te beginnen.
 3. Leg er met je rechterhand enkele bloemen schuin boven.
 4. Draai het beginnende boeket in je rechterhand een kwartslag. Houd het boeket losjes vast, niet te krampachtig. Voeg steeds bloemstelen toe en draai het boeket weer een kwartslag. Houd het middelpunt van het boeket in de gaten: de stelen moeten steeds in dezelfde richting lopen (parallel rond het draaipunt) en elkaar niet kruisen.
 5. Bekijk het boeket nog eens goed. Schik de bloemen eventueel nog even bij. Knip de stelen gelijkmatig af met een snoeischaar. Zit er nog bladmateriaal aan de stelen onder het punt waar je ze vasthoudt, verwijder dat dan.
 6. Bind het boeket nu met bloembinderstouw. Dit is het beste materiaal hiervoor, omdat het de stelen niet afknijpt (dit in tegenstelling tot een elastiekje). Haal het eerste stukje van het touw onder je hand door de stelen heen, draai het boeket vervolgens op zijn kop en maak enkele slagen met het touw. Trek het een beetje aan en haal het laatste stukje touw weer door de stelen heen. Knip de rest van het touw af.
 7. Het eindresultaat: een keurig handgebonden boeket!