gevlochten rammelaar

Vlecht zelf leuke rammelaar

Met enkele wilgentenen maak je in een handomdraai deze rammelaar. Een aardig cadeautje voor kinderen, geheel gemaakt van natuurlijke materialen. Ervaren mandenvlechter André Heijenk laat je stap voor stap zien hoe je het doet.

Stap 1

Verzamel negen verse wilgentwijgen van ongeveer 80 centimeter lang. Je kunt ook geschilde twijgen gebruiken, dat is verstandiger als de rammelaar een cadeau is voor een kind dat de rammelaar misschien in de mond zal stoppen. Leg acht twijgen met de dikke kant bij elkaar: dit wordt het handvat. Vouw de dunne kant van de negende twijg dubbel, leg deze vast en bind hem om je bosje twijgen. Trek één van de twijgen uit het bosje en druk op de vrijgekomen plek het eindstukje van de negende twijg om hem vast te zetten. Knip met een snoeischaar de onderkant van het handvat recht. Het moet ongeveer 10 centimeter lang zijn.

Stap 2

Zet het handvat rechtop en buig de lange uiteinden naar buiten.

Stap 3

Leg één twijg naar rechts over twee andere twijgen en draai hem. Zie foto: het twijgje in de rechterhand wordt gedraaid over het twijgje dat met de linkerduim wordt vastgehouden. Leg dit ‘knoopje’ steeds een beetje verder, zodat er een mooie draai in de rammelaar komt. Blijf zo doorvlechten tot je halverwege de rammelaar bent.

Stap 4

Halverwege de rammelaar ga je in plaats van naar buiten te vlechten, naar binnen vlechten. Vlecht op dezelfde manier, maar leg het twijgje nu aan de binnenkant.

Tips van André

  • Gebruik buigzame wilgentenen, niet van de knotwilg maar van Salix-soorten. Bij mij groeien ze op de grond. Vanaf november valt het blad eraf en knip ik alle twijgen af tot op de grond.
  • In plaats van knikkers kun je ook een belletje in de rammelaar doen.

Rammelaar vlechten. Verzamel 9 verse wilgentenen. Stap 1. Verzamel de wilgentenen.
Rammelaar vlechten. Verzamel 9 verse wilgentenen. Stap 2. Zet het handvat rechtop en buig de lange uiteinden naar buiten.
Rammelaar vlechten. Verzamel 9 verse wilgentenen. Stap 3. Het twijgje in de rechterhand wordt gedraaid over het twijgje dat met de linkerduim wordt vastgehouden.
Rammelaar vlechten. Verzamel 9 verse wilgentenen. Stap 4. Halverwege de rammelaar ga je in plaats van naar buiten te vlechten, naar binnen vlechten. Vlecht op dezelfde manier, maar leg het twijgje nu aan de binnenkant.
Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.