picknickmand

Zo maak je een picknickmand

Met een halve meter stof en wat bandjes naai je in een uurtje deze gezellige picknickmand. Neem hem mee achter op de fiets, gevuld met lekkers, en je hebt een heerlijk uitje!

Dit heb je nodig:

 • 1 (tweedehands) picknickmand
 • lap stof van 50 x 140 cm met een leuk motiefje
 • 50 cm rood-wit geruit elastisch roezelband
 • lapje fiberfill van 30 x 40 cm
 • 120 cm rood-wit geruit biaisband
 • 80 cm rood-wit-blauw lint
 • wit garen
 • naaimachine

Zo ga je te werk:

Je kunt in principe elke oude picknickmand gebruiken. Rond, ovaal of vierkant: de vorm maakt niet uit. De bovengenoemde stofafmetingen zijn een indicatie, meet eerst op hoeveel stof er in je geval nodig is. Ga op de volgende manier te werk:

 1. Meet de bodem van de mand op en teken er een patroon van op patroon- of krantenpapier. Knip het patroon van de bodem één keer uit de stof.
 2. Meet vervolgens de hoogte van de mand en de omtrek. Tel bij de hoogte en de breedte enkele centimeters op om een zoom te kunnen maken. In dit geval was de afmeting 20 x 120 centimeter. Knip deze lange strook uit de stof. Naai de korte kanten van de stof met de mooie kanten op elkaar. Naai vervolgens de bodem aan de strook, ook weer met de mooie kanten op elkaar.
 3. Leg deze bekleding in de picknickmand en kijk of het goed past. Pas het eventueel nog wat aan. Vouw de bovenste kant van de stof een stukje dubbel, zodat je een zoom krijgt, en naai de bekleding met de hand vast aan de mand.
 4. Bepaal waar je de bordjes, de bekers en het bestek wilt plaatsen in de mand. Zet het elastische roezelband met de hand met enkele steekjes op de juiste plekken vast, zodat borden en bestek goed blijven zitten.
 5. Maak als laatste het dekje. Meet de opening van de mand op. Teken deze vorm op papier. Knip het patroon van het dekje tweemaal uit de stof en eenmaal uit fiberfill. Quilt het dekje op elkaar: de lapjes stof met de onbedrukte kanten op elkaar en de fiberfill er tussen. Naai lijnen met zo’n 3 centimeter afstand diagonaal over het dekje. Maak het dekje af met een randje biaisband. Knip tot slot het rood-wit-blauwe lint in tweeën en naai aan elke zijkant één stuk lint.

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.

Speciale editie Appeltaarten

Iedereen houdt van appeltaart. Heerlijk, niet moeilijk om te maken en geschikt voor iedere gelegenheid. Het liefst met appels van eigen erf of van oude fruitrassen. Onze 35 lekkerste recepten en tips voor de appeloogst vind je in de Landleven speciale editie Appeltaarten! 
Prijs: €8,95.