zelfgemaakt fietsenrek

Maak zelf een fraai fietsenrek

Ook je stalen ros verdient een eigen plekje op het erf. Met dit elegante houten fietsenrek met charmant schilderwerk kun je vier fietsen veilig stallen, en heb je tegelijkertijd een uniek stukje handwerk staan. Zelf maken is heel eenvoudig.

Dit heb je nodig:

 • download de werktekening van het fietsenrek
 • 3 balken 4,5 x 7 x 228 cm
 • 8 dwarsbalken 4,5 x 14,5 x 55 cm 
 • 8 harkstelen Ø 28 mm, 66,5 cm lang
 • 2 harkstelen Ø 28 mm, 80 cm lang
 • 2 aluminium strips 94 x 3 cm
 • 1 plank 2 x 17,5 x 228 cm

Zo ga je te werk:

 1. De grootste klus bij het fabriceren van dit fietsenrek is het op maat zagen van de acht blokken, die de houders van de fietsbanden zullen vormen. Voor de exacte afmetingen, zie de tekening.
 2. Bevestig de acht dwarsbalken aan twee van de drie lange balken. Eén balk komt in de uitsparing aan de onderzijde van de dwarsbalkjes, dit is de voorzijde. De andere balk maak je vast op de uitsparing aan de achterzijde. Deze balk wordt dus gedragen door de dwarsbalkjes.
 3. Bevestig de dwarsbalken twee aan twee, met een tussenruimte van ongeveer 4 centimeter. Hier komt de fietsband tussen. De setjes staan 58 centimeter uit elkaar (binnenmaat).
 4. Boor in de achterste lange dwarsbalk, precies in het verlengde van de dwarsbalkjes, grote gaten, 2 centimeter diep, waar je straks de acht harkstelen in kunt steken. Boor ook twee schuine gaten aan de binnenzijde van de buitenste twee gatensetjes, hier komen de twee langere harkstelen diagonaal in te staan, die het hekwerk schoren.
 5. Neem de exacte posities van de acht rechte gaten over in de derde balk, zodat je deze erop kunt plaatsen. Meet uit waar de schoor uitkomt (naast de twee binnenste gatensetjes) en boor ook hier twee schuine gaten. Bevestig dan de derde balk aan de harkstelen. Verstevig het fietsenrek door aan de buitenzijde diagonaal twee aluminiumstrips te plaatsen.
 6. Werk het rek af met de sierlijst. Gebruik hiervoor een plank van tenminste 17,5 centimeter hoogte. Teken vanuit het midden twee vloeiende lijnen naar buiten, zaag deze uit en schroef de sierlijst vast aan de balk. Schilder het rek in de gewenste kleur en beschilder de sierlijst met oud-Hollandse motieven voor een rustiek tintje.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.