In dit geval is gekozen voor douglas, een betaalbare naaldhoutsoort. Het gaat normaalgesproken jaren mee. Een voerbak krijgt door alle voerbeurten een natuurlijke beschermingslaag van speeksel, voedselresten en vet. Dat klinkt niet al te schoon, maar je dieren denken daar anders over; het is vooral belangrijk om te voorkomen dat voerresten in de bak gaan schimmelen of rotten.
Geiten en pony’s knagen graag aan hun houten voerbak, zeker wanneer deze van naaldhout is gemaakt. In dat geval kunt je de bak het beste van eiken maken. Voor je begint met het verzagen van het hout maakt je een keuze voor de eindschotjes. Heb je een bovenfrees, dan is het raadzaam om de eindschotjes in sleuven in de zijwanden te laten vallen. In dat geval maak je de eindschotjes iets breder (twee keer de diepte van de uit te frezen sleuf, plus 16-20 centimeter) dan in de werktekening aangegeven. De sleuven vallen net buiten de bodem (van sleuf tot sleuf is de binnenmaat 305) en zijn 2 centimeter breed. Heb je geen frees, dan volstaat 16-20 centimeter als maat voor de eindschotjes en monteer je ze alleen met schroeven en klosjes. De vier poten zaag je met de lintzaag of een andere zaag uit de balkjes.
Maak de poten iets langer dan de aangegeven 35 centimeter en zaag ze pas op lengte als laatste handeling voordat de bak klaar is. De beste manier om de poten op de juiste schuinte af te zagen is wanneer de bak op zijn poten staat.
Het is belangrijk dat de bak aan alle kanten mooi glad is. Om de planken en poten glad te maken schuur je deze met de haakse slijptol. De slijptol werkt lekker snel en je kunt er het hout zelfs iets rustiek mee bewerken. Wees echter voorzichtig en zorg dat bijvoorbeeld de poten stevig vastzitten, in een bankschroef of nadat ze aan de bak zijn bevestigd, wanneer je met de slijptol aan het werk gaat. Op de tekening zijn de eindschotjes aan de bovenzijde bol, op de foto’s hol. Het maakt niet uit, de keuze is aan jou.
Download hier de werktekening