Rustieke voerbak

Stevige en rustieke voerbak

De schaapjes van Sipke Hovinga uit Veeningen krijgen hun dagelijkse kostje uit een zelfgemaakte voerbak. Ze staan aan weerszijden van de bak en hebben ruimte genoeg om ieder voldoende brokken op te smikkelen. De stevige bak staat op pootjes, waardoor de dieren minder knoeien en de onderkant van de bak niet wegrot. Het maken van zo'n bak, die geschikt is voor alles wat rondscharrelt in de dierenwei, is niet zo moeilijk. Klusjesman Sipke legt het stap voor stap uit.

In dit geval is gekozen voor douglas, een betaalbare naaldhoutsoort. Het gaat normaalgesproken jaren mee. Een voerbak krijgt door alle voerbeurten een natuurlijke beschermingslaag van speeksel, voedselresten en vet. Dat klinkt niet al te schoon, maar je dieren denken daar anders over; het is vooral belangrijk om te voorkomen dat voerresten in de bak gaan schimmelen of rotten.

Geiten en pony’s knagen graag aan hun houten voerbak, zeker wanneer deze van naaldhout is gemaakt. In dat geval kunt je de bak het beste van eiken maken. Voor je begint met het verzagen van het hout maakt je een keuze voor de eindschotjes. Heb je een bovenfrees, dan is het raadzaam om de eindschotjes in sleuven in de zijwanden te laten vallen. In dat geval maak je de eindschotjes iets breder (twee keer de diepte van de uit te frezen sleuf, plus 16-20 centimeter) dan in de werktekening aangegeven. De sleuven vallen net buiten de bodem (van sleuf tot sleuf is de binnenmaat 305) en zijn 2 centimeter breed. Heb je geen frees, dan volstaat 16-20 centimeter als maat voor de eindschotjes en monteer je ze alleen met schroeven en klosjes. De vier poten zaag je met de lintzaag of een andere zaag uit de balkjes.

Maak de poten iets langer dan de aangegeven 35 centimeter en zaag ze pas op lengte als laatste handeling voordat de bak klaar is. De beste manier om de poten op de juiste schuinte af te zagen is wanneer de bak op zijn poten staat.

Het is belangrijk dat de bak aan alle kanten mooi glad is. Om de planken en poten glad te maken schuur je deze met de haakse slijptol. De slijptol werkt lekker snel en je kunt er het hout zelfs iets rustiek mee bewerken. Wees echter voorzichtig en zorg dat bijvoorbeeld de poten stevig vastzitten, in een bankschroef of nadat ze aan de bak zijn bevestigd, wanneer je met de slijptol aan het werk gaat. Op de tekening zijn de eindschotjes aan de bovenzijde bol, op de foto’s hol. Het maakt niet uit, de keuze is aan jou.

Download hier de werktekening

Zijkanten vastboren - Voerbak
Zijkanten vastboren - Voerbak
Zijkanten vastboren - Voerbak
Zijkanten vastboren - Voerbak
Zijkanten vastboren - Voerbak
Zijkanten vastboren - Voerbak
Zijkanten vastboren - Voerbak
Zijkanten vastboren - Voerbak
Zijkanten vastboren - Voerbak

Benodigd hout:

• 2 schaaldelen van douglas (325 x 22 x 2 cm)
• 1 bodemplank (305 x 16 x 2 cm)
• 2 eindschotjes (2 cm dik)
• 2 latten voor bodem (305 x 2 x 2 cm)
• 4 balkjes (plusminus 55 x 20 x 4,5 cm) om de poten uit te zagen
• 2 reststukjes als klosjes

Verder nodig:

• 8 slotbouten (8 x 80) met moeren en ringen
• 20 houtschroeven
• houtlijm

Gereedschap:

• haakse slijper met schuurschijf
• accuboormachine
• bovenfrees
• lintzaag
• boormachine
• schaafmachine

Stap 1.
Nadat je de onderdelen op maat hebt gezaagd, begint het monteren van de latten, aan de onderzijde van de zijwanden. Op deze latten komt de bodem te rusten. Bodem en latten vallen binnen (de sleuven van) de eindschotjes.

Stap 2 en 3.
Boor met de boormachine door het korte deel van iedere poot twee gaten (8 millimeter) voor de bouten. Bepaal de plaats van de poten op pakweg 50 centimeter vanaf de kopse kanten van de zijwanden. Boor gaten voor de bouten in de zijwanden.

Breng de poten aan op de zijwanden, met behulp van de bouten. Aan de binnenzijde: schuif de ringetjes om de bouten en draai de moeren aan. Gebruik eventueel houtlijm voor een extra stevige bevestiging.

Stap 6 en 7.
Aanbrengen van de bodem. Schroef deze met de boormachine vast op de lat. Schroef de tweede zijwand vast op de lat.

Stap 8.
Met een hamertik vallen de eindschotjes in de sleuven.

Stap 9.
Schroef de eindschotjes vast.

Stap 10.
Monteer klosjes aan de binnenzijde van de eindschotjes. De klosjes sluiten de naad netjes af en zijn voor de stevigheid.

Bestel een kant-en-klare voerbak

Wie niet zo handig is kan bij Sipke Hovinga terecht. De klusjesman kan voerbakken in ieder gewenst model voor je maken. Een bak van 3,20 meter lang van douglas kost € 165,- en een van eiken € 195,-. Voor een kleinere bak van een meter in douglas betaalt je € 135,- en in eiken € 155,-. Sipke Hovinga, Fortwijk 4, 7924 PS Veeningen, tel. 0528 - 39 15 50 of 06 - 10 48 92 71. E-mail: info@dehazenkamp.nl

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.