hart met winterse elementen

Decoratief winterhart

De grillige vormen van stukken schors maken dit hart extra aantrekkelijk. Door het aan je voordeur te hangen geef je je bezoek ook in deze koude wintermaanden een warm welkomstgevoel. Zelf maken is zo gedaan.

Dit heb je nodig:

 • Strokrans, doorsnede 40 centimeter
 • Binddraad
 • Hobbytangetje
 • Lijmpistool
 • Diverse soorten boomschors
 • Pitriet/wilgentenen/snoeihout/Hedera
 • Lint of raffia of kokostouw

Zo ga je te werk:

 1. Begin ruim van tevoren met het verzamelen en drogen van verschillende soorten (afgevallen) boomschors, zoals van eik en berk. Verzeker je ervan dat de schors door en door droog is voordat je gaat lijmen.
 2. Neem de strokrans en zet op twee plaatsen, vlak naast elkaar, een lange, dubbele binddraad vast, zodat de krans niet uit elkaar kan vallen als je hem tussen de draden in doorknipt. Gebruik hiervoor een hobbytang.
 3. Knip ook de onderzijde van de doorgeknipte krans een klein stukje in, waardoor deze makkelijk te buigen is. Buig de krans in een hartvorm.
 4. Trek de twee binddraden naar beneden toe en zet ze vast aan de ‘punt’ van het hart, om de vorm tijdelijk te fixeren.
 5. Breek en scheur de droge boomschors, zodat er stukjes van verschillende grootte ontstaan, en meng alles door elkaar: groot en klein, bruin, groen en wit, glad en ruw.
 6. Bedek vervolgens het hele hart met schors. Lijm de stukken op het stro, maar ook deels over elkaar heen, totdat er geen stro meer te zien is.
 7. Knip pas als alle lijm gedroogd is de tijdelijke draden weg die het hart tot nu toe in vorm hielden.
 8. Werk het hart af met een stukje pitriet, wat snoeihout of een paar wilgentenen die je er losjes omheen draait. Zet deze eventueel vast met een paar krammen aan de achterzijde. Voor een groen accent kun jehetzelfde doen met een lange tak Hedera.
 9.  Geef dit decoratieve hart een mooie plek, door het op te hangen aan een fraai lint, een stuk raffia of kokostouw.

Tips

Aangezien dit hart wordt gemaakt van allemaal droge materialen blijft het heel lang goed. Zet er in het voorjaar een paar voorjaarsbollen op vast met lijm of krammen en het winterhart kan ook blijven hangen in de lente. 

Geen strokrans bij de hand? Maak dan zelf een basis van stro, dat je met binddraad tot een slang bindt. Voor dit hart voldoet een slang van 1,20 meter lang en een doorsnede van 5 centimeter.

Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.