Brooddeegdecoraties
De verhouding voor het maken van brooddeeg is 4 delen bloem, 2 delen zout, 2 delen water. Per kleur is hier gebruikt: 250 gram bloem, 125 gram zout en 125 milliliter gekleurd water.
Doe bloem en zout in een kom en meng ze door elkaar. Voeg vervolgens het gekleurde water toe en kneed een stevig deeg met de hand of eventueel met een mixer met deeghaken.
Blijft het deeg aan de wanden van de kom of aan je handen plakken? Voeg dan bloem toe tot het deeg niet meer plakkerig is. Is het deeg juist kruimelig of scheurt het bij het uitrollen, voeg dan water toe, steeds met twee eetlepels tegelijk totdat het de juiste dikte heeft.
Bewaar het deeg in een plastic zak totdat je het gebruikt. Haal er per keer zoveel uit als je nodig denkt te hebben, kneed het licht op en rol uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Steek vervolgens de figuren uit met de uitsteekvormen zoals lammetjes, kippetjes, haasjes, bloemen en eieren. Uiteraard kun je zelf ook allerlei vormen bedenken en uitsnijden. Prik tot slot een ruim gaatje om later het lint door te rijgen. Maak de figuurtjes niet te dun, ze zullen anders breken bij het doorhalen van de lintjes.
Laat de deegfiguurtjes op kamertemperatuur drogen. Dit kan enkele dagen duren. Leg de figuurtjes niet in de zon te drogen. Te snel gedroogd brooddeeg slaat wit uit. Controleer het baksel door er voorzichtig met een vork tegenaan te tikken. Een steenachtig geluid is het teken dat je figuurtjes droog zijn. Bak je de figuren liever in de oven, let er dan op dat het bakproces geleidelijk gaat. Blijf de deegfiguurtjes daarom controleren. Afhankelijk van de dikte van het deeg zal de baktijd bij een temperatuur van 100 graden één tot drie uur duren.
Bak de figuurtjes eventueel af met blanke lak als ze droog zijn. Hierdoor komt de kleur iets meer naar voren en kun je je brooddeegdecoraties ieder jaar weer gebruiken. Rijg nadat de lak is gedroogd, voorzichtig de linten door de figuurtjes. Gebruik hiervoor een naald met een groot oog.