kip van herfstmaterialen

Kip van natuurlijke herfstmaterialen

De natuur biedt een overvloed aan materialen waar je heerlijk mee aan de slag kunt. Van een paar pompoenen, maiskolven en tamme kastanjes maak je deze gezellige kippen.

Dit heb je nodig:

 • pompoenen in verschillende maten
 • dikke takken uit het bos
 • gedroogde maiskolven
 • beukennootjes, maiskorrels, tamme kastanjes
 • schroevendraaier
 • schaar
 • sinaasappelkistje
 • krammen (nietjes uit sinaasappelkistje)
 • cocktailprikkers
 • mal voor kam, lel en snavel

Zo ga je te werk:

 1. Zoek voor elke kip twee bij elkaar passende pompoenen: een groter exemplaar voor het lijf van de kip en een kleinere voor de kippenkop. Maak met de schroevendraaier een gat in de pompoen op de plek waar de kop moet worden bevestigd. Doe hetzelfde met de kleine pompoen. Steek een dikke tak in de gaten en druk de pompoenen vast op elkaar.
 2. Trek vervolgens de droge bladeren en draden van een maiskolf uit elkaar, maar laat ze wel aan de kolf zitten. Dit wordt de staart. Maak onder in de kolf een gat met de schroevendraaier en steek hierin een dikke tak. Maak in de pompoen een gat waar de staart (kolf) moet komen en steek de tak hierin (bij een grote pompoen minstens 15 centimeter naar binnen). Zo nodig gebruikt u meerdere kolven voor een volle staart. Let er bij het bevestigen van de kop en de staart op dat de pompoen in evenwicht blijft.
 3. Knip nu naar eigen inzicht of met behulp van de malletjes de kam, lel en snavel uit het dunne hout van het sinaasappelkistje. Houd er hierbij rekening mee dat een deel van de kam, de lel en de snavel in de pompoen moeten worden gestoken. Maak met de schroevendraaier gaatjes op de plekken op de kop waar kam, lel en snavel moeten komen. Plaats nu eerst de kam, daarna de snavel en vervolgens het lelletje. Kijk goed waar deze ten opzichte van elkaar moeten komen voor een zo echt mogelijke kop.
 4. Snijd voor de vleugels van een grote kip een maiskolf over de lengte doormidden en bevestig deze met krammetjes aan de zijkant van het kippenlijf. Bij kleinere kippen kun je een aantal blaadjes van de maiskolf afknippen en die bevestigen met cocktailprikkers. Prik twee tamme kastanjes op cocktailprikkers en plaats deze op de kippenkop als ogen. Neem voor kleine kippen beukennootjes of maiskorrels.

Tips

Plaats een paar bladeren van een maiskolf als verenkraag in de nek van de kip.

Maak voor een leuk tafereel verschillende maten kippen en laat ze naar elkaar kijken. Of juist naar beneden, zodat ze maiskorrels van de ondergrond lijken te pikken. Plaats de kippen op een bedje van stro op een tafeltje of een kistje.