muts in de vorm van pompoen

Pompoenmuts

Een fijne muts kan een kind altijd gebruiken. Brei voor je (klein-)dochter eens dit bijzondere exemplaar. Hij heeft de vorm van een echte pompoen en houdt kleine hoofdjes lekker warm tijdens het buiten spelen.

Dit heb je nodig:

  • 4 breinaalden (3-3,5 mm ø, extra lang)
  • 2 bolletjes oranje katoen
  • 1 (rest-)bolletje licht oranje/geel katoen
  • 1 (rest-)bolletje groen katoen haaknaald

Zo ga je te werk:

  1. Zet 30 steken op. Brei in de tricotsteek, in dit geval alleen maar recht. Meerder om de toer op elke naald aan het begin en het einde 1 steek. Dus per toer in totaal 6 meerderen.
  2. Brei tot ongeveer 11 centimeter. Brei verder zonder te minderen tot een totale lengte van 17 à 18 centimeter. Nu om de toer elke vijfde steek minderen. Dit doe je zo vaak tot de muts past, bij onze muts is de diameter 46 centimeter.
  3. Brei verder in boordsteek (dat is 1 recht, 1 averecht), in totaal 3 centimeter. Hecht de draad af. Opmerking: Je breit in feite van boven naar beneden. De rand brei je als laatste.
  4. De basis van de muts is nu gebreid. Om hem af te maken haak 7 banen met vasten met licht oranje katoen over de muts: 3 over de meerderingen en 4 ertussen. Trek de bovenkant van de muts met een draad dicht en maak hem vast.
  5. Het groene blaadje met steeltje haak je apart en naai je later met enkele steken op de muts vast. Haak eerst de steel. Dit doe je door van 6 lossen een rondje te maken. Haak er rondom vasten op, zodat het een kokertje van 3,5 centimeter lang wordt. Haak voor de gekrulde streng aan het zojuist gemaakte steeltje een stukje van 20 lossen. Haak in elke losse 3 vasten. Nu gaat het vanzelf krullen. Herhaal dit nog een keer, maar dan met 30 lossen.
  6. Het blad bouw je op door eerst nerven te haken met lossen. Haak er daarna omheen met vasten en stokjes zodat er een mooi blad ontstaat. Zet het blad en het steeltje met draad aan de muts.
 
Tip: wil het steeltje niet krullen? Dat kan, want het is afhankelijk van het garen dat je gebruikt. Probeer er eerst zelf een krul in te draaien. Lukt dit ook niet? Haak dan meer vasten in 1 losse, dan zou het probleem opgelost moeten zijn.
 
Idee: Rekt de muts een beetje uit bij het dragen en blijft hij daarom niet goed zitten? Naai dan een stuk zacht elastiek (van 2,5 centimeter breed) rondom aan de binnenkant van de rand. Maak het elastiek een beetje kleiner dan de omtrek van het hoofd, maar niet té strak.