Gehaakte jasbeschermers voor de fiets

Zelfgehaakte jasbeschermers

Heb je ook altijd van die mooie, gehaakte jasbeschermers gewild? Gebruik dan de Landleven-werkbeschrijving en maak van je fiets een bijzonder en uniek exemplaar. Het haken is een klusje voor gevorderde haaksters, maar het resultaat is er dan ook zeker naar! Om het helemaal af te maken, haak een bijpassend fietsbelhoesje.

Het haken van deze jasbeschermers is een project voor gevorderde haaksters. Er zijn namelijk veel verschillende modellen fietsen en je dient het patroon zelf aan te passen aan je fiets. Vergelijk tijdens het haken je werkstuk dus regelmatig met je fiets en kijk of je goed uitkomt.

Tips voor het haken:

Let vooral op de volgende punten:

  • Haak in beide jasbeschermers een ruimte voor het slot (ongeveer in de 22ste toer). Vergeet niet dat de slotopening in de linker- en de rechterjasbeschermer op tegenovergestelde plaatsen komt.
  • Oudere fietsen hebben vaak een wat langer spatbord: deze werkbeschrijving houdt daar rekening mee. Heb je een nieuwere fiets? Kijk dan goed hoe breed en hoog je jasbeschermers moeten worden. Kort de toeren van de werkbeschrijving eventueel in.
  • Bescherm je jasbeschermers als ze klaar zijn en spuit ze in met een speciaal impregneermiddel tegen vocht en vuil.

De jasbeschermers bevestigen

De gehaakte jasbeschermers komen traditioneel uit Staphorst en omgeving. Daar boort men aan beide zijkanten van het spatbord gaatjes op duimbreedte. De jasbeschermers worden dan met haakjes of een touwtje in de gaatjes bevestigd. Wil je liever geen gaatjes boren in je fiets? Vlecht de jasbeschermers dan met een stukje touw of wol over het spatbord, zoals op de foto hieronder te zien is. De onderkant van de jasbeschermers kun je vastzetten met een touwtje of met een tie-wrap

Detail van gehaakte jasbeschermer op een fiets.

Interessante websites

Simeli - Wel jasbeschermers, maar geen talent voor haken? Hier kun je hippe, handgehaakte jasbeschermers bestellen. Deze jasbeschermers worden aan het spatbord bevestigd met behulp van clips.

Gratispatronen - Als je liever andere bloemen op je jasbeschermers wilt, dan kun je hier kijken voor enkele simpele ideeën voor verschillende bloemetjes.

Jessica Tromp - Een website vol gratis brei- en haakpatronen. Klik voor bloemenideeën op ‘haakpatronen’ en vervolgens op ‘bloemen haken’. Onder ‘randjes haken’ vindt u ook een haakschema voor een bijpassend gehaakt fietszadelhoesje.

Landleven special Jong Leven

De Landleven special Jong Leven staat bol van tips en weetjes, ideeën voor handige hulpmiddelen en informatie over broeden, opfokken, en de zorg rondom jonge dieren. Afkomstig van experts in de praktijk: fokkers, dierenartsen en zeer toegewijde eigenaren. 
Prijs: € 8,95

Bestel hier
Meer leuke handwerkprojecten?

De leukste brei-, haak, en naaiprojecten vind je in onze special Creatief. Een special vol inspiratie voor slechts € 7,95.