steigerhouten tuintafel

Steigerhouten tuintafel

Met deze robuuste tafel breng je sfeer op het terras of onder de veranda. In elke tafelpoot zit namelijk een bloembak verborgen. Ga aan de slag en maak deze tafel zelf van steigerhout. Vrolijk aangekleed met kleurrijke bloemen is het de hele zomer feest aan tafel.

Dit heb je nodig:

Voor het geraamte: 

 • 2 planken 164 x 10 x 3,2 cm
 • 2 planken 74 x 10 x 3,2 cm

Per poot:
 • 2 planken 75 x 20 x 3,2 cm
 • 2 planken 75 x 14 x 3,2 cm
 • 2 kleine plankjes 13 x 5 x 3,2 cm

Voor het tafelblad:
 • 2 planken 180 x 20 cm
 • 2 planken 140 x 20 cm

En verder:
 • zaag, schroefboormachine, houtschroeven

Zo ga je te werk:

 1. Zaag de verschillende steigerhouten planken op maat. Het tafelblad rust op een houten geraamte, gemaakt van de 4 smalle planken (van 10 cm breed) die je op alle 4 de hoeken met een staande halfhoutverbinding aan elkaar verbindt. Zaag hiertoe beide planken tot de helft in op 18 cm vanaf het uiteinde van de balken, zodat er een kruis ontstaat. De inkepingen zijn 3,2 cm breed.
 2. Schroef vervolgens de poten in elkaar. De 14 cm brede planken vallen binnen de 20 cm brede planken. Wacht met het aanschroeven van de laatste plank. Bevestig eerst twee kleine plankjes aan de binnenzijde van de poot, op 15 cm vanaf de bovenzijde. Hier komen de bloemen op te staan. Zorg dat de plankjes elkaar niet raken, zodat overtollig water weg kan lopen.
 3. Als alle 4 de poten in elkaar zitten, bevestig je het raamwerk aan de poten. Schroef het raamwerk vast op 3,2 cm vanaf de bovenzijde van de poten, zodat het tafelblad gelijk komt te liggen met de bovenzijde van de bloembakken. Schroef als laatste de 4 planken van het tafelblad vast op het raamwerk.

Tip

Wil je eens iets anders dan bloemen op tafel? Zet dan een windlicht met een grote kaars in de tafelpoot. Of gebruik de bloembak als wijnfleshouder of opbergruimte met handige mandjes voor bestek, servetten en brood tijdens een heerlijke buitenmaaltijd.

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.