Dienblad met landelijk tintje

Dienblad

Maak je eigen dienblad met een landelijk tintje.

Bij het serveren van een hapje en een drankje aan uw gasten, is een dienblad erg handig. Door het dienblad van een verrassende illustratie te voorzien, geeft u er een persoonlijk tintje aan. Landleven laat zien hoe je te werk moet gaan. 

Je kunt natuurlijk een dienblad kopen, maar ook eenvoudig zelf maken. Benodigde gereedschappen zijn een decoupeerzaag, een boormachine, een bovenfrees en een hamer.

Dit heb je nodig om het dienblad te maken:

  • 1 plaat triplex van 42 x 30 x 0,5 cm
  • 2 vurenhouten latjes van 43,5 x 6 x 1,0 cm, aan beide uiteinden 45 graden schuin weggezaagd
  • 2 vurenhouten latjes van 31,5 x 6 x 1,0 cm, aan beide uiteinden 45 graden schuin weggezaagd 
  • Enkele kleine spijkertjes 
  • Houtlijm

Zo ga je te werk:

Maak aan de binnenzijde van de plankjes met de bovenfrees op 0,6 cm van de onderkant een sleuf van 0,5 cm breed en 0,3 cm diep. Boor in de twee korte plankjes waar het handvat moet komen een gat. Zaag met de decoupeerzaag vanuit het geboorde gat de handvatten uit. De handvatten komen op 2 cm van de onderkant en 1,5 cm van de bovenkant. Het handvat is 8 cm breed. Bevestig nu met houtlijm en enkele dunne spijkertjes de eerste twee zijkanten aan elkaar. Schuif de triplex plaat in de sleuven en bevestig nu ook de laatste twee zijkanten. Wanneer je voor de montage enkele druppeltjes lijm in de sleuf doet, voorkom je dat de plaat in de sleuf kan schuiven.

De illustraties op het dienblad schilderen

Je kunt de illustraties op een beschilderd of op een onbeschilderd dienblad aanbrengen. Schilder je het dienblad, gebruik dan een zijdeglansverf. Natuurlijk kun je ook voor een eigen illustratie kiezen. Ga dan op dezelfde manier te werk.

Download hier illustratie 1
Download hier illustratie 2

Dit heb je nodig om het dienblad te schilderen:

  • ammonia
  • carbonpapier
  • primer
  • acrylverf
  • vernis

Zo ga je te werk:

Schuur de bodem van het dienblad lichtjes op en maak ze schoon met ammonia. Je kunt de illustratie eenvoudig zelf vergroten of verkleinen en vervolgens printen. Leg op het dienblad een stuk carbonpapier en plaats daar de illustratie bovenop. Zorg dat het carbonpapier en de illustratie precies in het midden van het dienblad liggen. Plak beide vellen papier met een plakbandje aan het dienblad vast, om te voorkomen dat de vellen papier gaan schuiven. Trek nu met een pen of potlood de afbeelding gedetailleerd over. Nadat je beide vellen papier hebt verwijderd, kun je de illustratie inkleuren met acrylverf. Wanneer je klaar bent, laat je de verf goed drogen en voorzie je het gehele dienblad van een beschermende vernislaag.