damherten

Uitjes in mei

De online agenda van Landleven staat weer gevuld met uitjes in mei. Benieuwd wat er in jouw provincie te beleven valt? Je leest het hier! 

Drenthe

19 en 20 mei
Sluisdagen aan de Drentsche Hoofdvaart
Wil je na dat heerlijke pinksterontbijt met het hele gezin op pad? Misschien is dit uitje wat voor jou! Oude schepen die op het water dobberen, oude ambachten, een markt en livemuziek: een kleine greep uit de activiteiten op de Sluisdagen aan de Drentsche Hoofdvaart in Dieverbrug. Ook aan de kinderen is gedacht: zij kunnen zich tijdens de Sluisdagen laten schminken. Tijd: zondag 11.00-17.00 uur, maandag 11.00-16.00 uur. De toegang is gratis.
Navigatieadres: Dieversluis, 2, 7991 RM Dieverbrug.

Flevoland

25 mei
Kofferbakverkoop Lelystad
Snuffelen tussen de kleding, schilderijen, bordspellen en nog veel meer: voor koopjesjagers is de kofferbakmarkt in Lelystad de ultieme plek om iets moois op de kop te tikken. Van 10.00 tot 16.00 uur kan je terecht op het Stadhuisplein in Lelystad.
www.kofferbakmarktnederland.nl/lelystad

Friesland

18 mei
Joure onder de wol
Alles wat met wol te maken heeft kan je vinden tijdens ‘Joure onder de wol’: scheren, bewerken, spinnen, breien, vilten. De schapen van de schaapskudde van Stichting Landschapsbeheer Terra worden geschoren en ook de lammetjes zijn tijdens dit creatieve evenement aanwezig. Eventueel kan je de geschoren vachten kopen om er zelf mee aan de slag te gaan. Daarnaast kan je meedoen met kleine workshops. ‘Joure onder de wol’ vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur in het centrum van het dorp. Je hoeft geen entree te betalen. www.joureonderdewol.wordpress.com

Gelderland

Tot en met 30 december
Zandsculpturen Garderen
Boeken op een manier zoals je ze nog nooit gezien heeft: zo kan je het nieuwe thema van de zandsculpturen in Garderen het beste omschrijven. Woorden en verbeelding komen samen in meer dan tweehonderd beelden van zand, hout en beton. De beelden zijn ook voorzien van speciale effecten en muziek. De entreeprijs bedraagt online € 13,50 en aan de kassa € 14,50; voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is dat respectievelijk € 5,50 en € 6,50. www.zandsculpturen.nl

Groningen

11, 12, 18 en 19 mei
Geuren & Kleurenfeest
Het jaarlijkse Geuren & Kleurenfeest in het schilderachtige Groningse wierdedorp Eenrum komt er weer aan. De bloei van honderden rododendrons in arboretum Notoarestoen wordt gevierd met een theeschenkerij, gratis rondleidingen, livemuziek en een plantenmarkt. Het tuinhuis met verandaterras aan de vijver is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Je kan er terecht voor koffie, (rododendron)thee, biologisch vruchtensap en huisgemaakte taart. Op 11 mei is er een open podium, op 12 en 19 mei is er ’s middags livemuziek en op 18 mei wordt de jaarlijkse plantenmarkt georganiseerd.
http://arboretumeenrum.nl

Limburg

9 juni
Acryl gieten
Tijdens de kleurrijke workshop acryl gieten bij Atelier Daan in Heerlen leer je hoe je kan gieten met acrylverf en additieven. Kunstenares Daniëlle demonstreert verschillende technieken die je kan gebruiken. Aan het eind van de workshop heb je drie kunstwerken gemaakt. Die kan je niet direct mee naar huis nemen, omdat ze eerst een aantal dagen moeten drogen. Je kan ze op een vooraf afgesproken dag ophalen. Het werk kan ook worden opgestuurd tegen betaling van € 10,-. De workshop kost € 85,- inclusief alle materialen, drie doeken, koffie, thee en een stuk taart.
www.atelier-daan.nl

Noord-Brabant

18 en 19 mei
MeiMarkt Tilburg
Honderden kramen nemen zaterdag 18 mei om 22.00 uur het centrum van Tilburg over: de MeiMarkt is een grote rommelmarkt met 400 kramen, 60 grondplaatsen en 80 kinderplaatsen. Het nachtelijke shoppen wordt vergezeld door diverse liveoptredens verspreid door het centrum. De volgende ochtend is het de beurt aan de kinderen. Vanaf 8.00 uur kunnen zij zich melden op de Heuvel en begint het uitgebreide kinderprogramma met diverse activiteiten en entertainment.
www.meimarkt.com

Noord-Holland

25 mei
Hobby & Kunstroute Enkhuizen
Bewoners in de Boerenhoek in de Noord-Hollandse havenstad Enkhuizen stellen op zaterdag 25 mei, bij slecht weer op zaterdag 8 juni, hun tuinen open voor publiek en geven hobbyisten/kunstenaars de gelegenheid in hun tuin te exposeren in een gezelligen ongedwongen sfeer. Je loopt via verschillende routes door mooie straatjes en tuinen. De locatie van de deelnemende tuinen is te herkennen aan de vlag van de Hobby & Kunstroute.
www.hobbyenkunstroute.nl

Overijssel

11 mei
Reuring in de Stad
In de binnenstad van Hengelo stap je tussen 10.00 en 17.00 uur terug in de tijd. In de zevende editie van het evenement 150 jaar Reuring in de Stad staat het historische leven van het Twentse land centraal. Oude ambachten, kinderspelen, ringsteken met paard en wagen, oude koetsen: je kan het allemaal meemaken in het centrum van Hengelo. De entree is gratis.
www.reuringindestad.nl

Utrecht

20 mei
Vroege vogelwandeling
Vind je het heerlijk om in de ochtend al de natuur op te zoeken? Ga dan op maandag 20 mei samen met de gids van Staatsbosbeheer op pad voor een vroege vogelwandeling. De gids neemt je mee door het natuurgebied van Lage Vuursche, waar de vogels volop beginnen te zingen. Je komt van alles over ze te weten en wie weet welke vogels je ziet. De wandeling is van 8.00 tot 10.00 uur. Deelname kost € 10,- ; voor kinderen van 6 t/m 12 jaar € 7,-. www.staatsbosbeheer.nl

Zeeland

7 en 8 juni
Zeeuwse tuinen bezoeken
Zestien enthousiaste Zeeuwse tuineigenaren laten in het kader van de Zeeuwse tuin2-daagse hun tuin weer zien. Zowel begin als eind juni kan je twee keer twee dagen verschillende tuinen bezoeken, waaronder enkele gespecialiseerde kwekerijen. De deelnemende tuinen zijn gevarieerd, van groot tot klein, van cottage- tot landschapstuin. Je bent alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur welkom. In de meeste tuinen wordt entree gevraagd. Een afspraak maken is niet nodig.
www.zeeuwsetuin2daagse.nl

Zuid-Holland

18 mei
Brocante Markt Klein Frankrijk
Op het evenemententerrein van Recreatieoord Binnenmaas in Mijnsheerenland wordt voor de dertiende keer de Brocante Markt Klein Frankrijk georganiseerd. Schattenjagers kunnen deze dag hun hart ophalen: met ruim tweehonderd deelnemers is er genoeg te vinden om lekker voor rond te struinen. Ondertussen is er aan eten ook geen gebrek dankzij de aanwezige foodtrucks. Een muzikant die Franse chansons brengt maakt het plaatje af. De markt is geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 6,- inclusief parkeren. Kinderen tot 10 jaar hebben gratis toegang.
www.brocantemarktkleinfrankrijk.nl

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.