Groene hei met een een rode lucht gevuld met donkere wolken

Fietsroute het Fochteloërveen

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt het Fochteloërveen, een restant van het Drents-Friese hoogveengebied. Het is een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden van Nederland en een heerlijke plek om te fietsen.

Over de fietsroute

  • Deze fietsroute is 49 kilometer lang.
  • De startlocatie van deze route is Het Oost 11, 8431 LE Oosterwold
  • Dit is een knooppuntroute.

Kaart Fochteloërveen

Knooppunt 50: Oosterwolde

Op ongeveer vijf kilometer van Appelscha ligt Oosterwolde, het startpunt van deze fietsroute. Het dorp is een onderdeel van de Turfroute, een toeristische vaarroute door Zuidoost Friesland. Een deel van deze route loopt ook een stuk van Drenthe en de kop van Overijssel. De eerste vermelding van Oosterwolde was al in 1325 en de naam zou verwijzen naar het feit dat het aan de oostelijke kant van een moerasbos ligt. In de Dorpskerk (1735) staat een van de klokkenstoelen van Friesland. Een klokkenstoel is een stellage met een of meerdere klokken, soms in een kerktoren of aan de gevel van de kerk gemaakt te vinden en anders als los bouwwerk op poten of in een ‘huis’ van bijvoorbeeld hout.

Knooppunt 62: Het Fochteloërveen

Wat het Fochteloërveen extra bijzonder maakt, is het feit dat de vorming van hoogveen hier nog steeds door gaat. Dit komt mede ook dankzij Vereniging Natuurmonumenten, die begin 20ste eeuw delen van het gebied begon op te kopen. Sindsdien heeft het gebied een beschermde status gekregen. In het Fochteloërveen komen veel bijzondere planten- en diersoorten voor. Een goed voorbeeld zijn de verschillende veenmossen, waarvan het bruin veenmos het zeldzaamst is. Tot de bijzondere diersoorten behoren de Europese kraanvogel, de bosruiter en verschillende slangensoorten. Het veen heeft verschillende plassen, waaronder de Bruustinger Plas bij het kanaal de Lyklamavaart.

Tussen knooppunt 78 en 63: Veenhuizen en het Gevangenismuseum

Op deze route ga je de grens over: van Friesland naar Drenthe. Je fietst door Veenhuizen, een dorp dat vroeger een veenontginningsdorp was. In 1823 liet de Maatschappij van Weldadigheid drie grote gestichten bouwen, voor bedelaars, landlopers en wezen. Het bood aanvankelijk de gelegenheid om gezinnen op te vangen die minder te besteden hadden. Later ging dit onder dwang en werden het ‘gevangenissen’. In een van de gestichten is nu het Gevangenismuseum gevestigd, waar meer te zien en te horen is over de geschiedenis van deze gebouwen en Veenhuizen zelf.

Knooppunten Het Fochteloërveen

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Klik hier voor de originele versie van deze route met printoptie.

Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95