Boerderij met mensen

De verbouwing: ‘We blijven ons leven lang klussen’

Gerard en Vibeke vonden hun plattelandsdroom op een heel bijzondere plek. Op de bovenverdieping van het achterhuis van de boerderij van de oom van Gerard maakte het stel een lichte woning waarin elke centimeter optimaal wordt benut. Na vier jaar klussen is de bovenverdieping af, maar de wensenlijst nog lang. “Fijn om de boerderij steeds een stukje mooier te zien worden.”

In 1929 werd de hallenhuisboerderij waar Vibeke Brugge-Aalberts en Gerard Aalberts wonen gebouwd door de overgrootvader van Gerard. “Daarvoor woonde mijn familie ook al op dit perceel: voorheen stond er een boerderij op de plek van onze groentetuin”, vertelt Gerard over zijn familiebanden met dit erf. “De stenen die uit die boerderij kwamen, zijn weer afgebikt en hergebruikt in de schuur. De vijfhoekige hooiberg achter het huis hoorde nog bij die originele boerderij en is wel 300 jaar oud. Onze net geboren tweeling is de zesde generatie Aalberts die hier op het erf woont.”

keuken en woonkamer keuken en woonkamer
keuken en woonkamer zithoek met kachel
keuken en woonkamer keuken
keuken en woonkamer werkplek

Bovenwoning

Ze wonen wel in een bijzonder deel van de hallenhuisboerderij in het buitengebied van Loosdrecht. Hoewel het huisnummer van Gerard en Vibeke suggereert dat ze aan de linkerzijde van het voorhuis wonen, is juist het achtererf van de langgerekte boerderij hun domein. “Mijn oom woonde hier samen met mijn oma. Toen zij overleed, vroeg oom Nico of wij erbij wilden komen wonen. Dat leek ons wel wat, maar dan het liefst in het achterhuis. Dat was toen nog een open, kale ruimte; het werd als opslagruimte gebruikt, daarvoor was het de koeienstal. We konden de hele indeling zelf bedenken, er was zelfs nog geen verdiepingsvloer.” Die was essentieel, omdat Gerard en Vibeke besloten om niet de benedenverdieping, maar juist de bovenverdieping voor bewoning geschikt te maken. Vanuit de ramen van hun woonkamer kijken ze daardoor prachtig uit over de schapenweides rond hun huis. Vibeke: “Op de benedenverdieping zouden we naar de schuur kijken. Hier zitten we volop in het groen.”

raam met uitzicht raam met uitzicht
raam met uitzicht de hele leefruimte
raam met uitzicht badkamer
Advertorial
Unieke jubileumactie

Molenaar bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een unieke actie. Profiteer nú van jubileumkorting tot €1.000 op jouw toekomstbestendige badkamer.

BEKIJK ACTIE
Unieke jubileumactie

Wensenlijst

De bovenverdieping is inmiddels helemaal naar wens. Toch heeft het stel nog een flinke wensenlijst voor hun boerderij. Vibeke: “We vinden het fijn dat de boerderij steeds een stukje mooier mag worden. We hebben de achtergevel helemaal opnieuw laten voegen en dat resultaat is prachtig. Dat willen we ook nog voor de zijgevels. Gerard heeft onlangs de luiken van het voorhuis vernieuwd. Hoewel het niet ons deel van de boerderij is, maakt dat het totaalplaatje wel nog mooier. Onze volgende klus is de trap naar boven. En dan kunnen we nog uitbreiden naar beneden, maar dat is een meerjarenplan. Ooit zou ik wel een tuinkamer willen, vanwaar je zonder trap zo je tuin instapt.” Gerard: “We verbouwen in stapjes, er moet tussendoor ook nog geld verdiend worden. Doordat we zoveel zelf kunnen, lukt het om in deze fase van ons leven al zo mooi te wonen. Dat is vrij uniek. Dat vraagt wel geduld en doorzettingsvermogen. Wij hebben geprobeerd de druk laag te houden. We hadden nooit het idee: dan moet het klaar zijn. Sterker nog: een huis als dit is nooit helemaal klaar. De instelling is dat we hier ons leven lang blijven klussen. Ik ben trots op het plaatje dat we hier al hebben neergezet. Ik vind het extra mooi dat het huis zo in de familie blijft en wij hier de zesde generatie op rij groot mogen brengen.”

kast en kat kast met de kat
deur deur naar de keuken

Fotografie: Otto Kalkhoven

Landleven special verbouwen

Er is weinig bevredigender dan iets dat al jaren niet meer is onderhouden met liefde en veel werk weer in oude (of nieuwe!) glorie te herstellen. In de Landleven special Verbouwen laten trotse bewoners van voormalige bouwvallen je meegenieten van hun verbouwervaring.
Prijs: € 8,95

 

Ode aan de boer

Fotograaf Lode Greven en schrijfster Margreet Welink kwamen voor Landleven jarenlang bij boeren over de vloer. Van dichtbij maakten ze het boerenleven mee en legden het vast in woord en beeld. Hun hartverwarmende verhalen en schitterende kleurenfoto’s nemen de lezer mee in de wereld van een bijzondere beroepsgroep. Het werd een ode aan de boer.
Prijs: €27,95.