rode tulpen met een geel randje

Uitjes in april

De online agenda van Landleven staat weer gevuld met uitjes in april. Benieuwd wat er in jouw provincie te beleven valt? Je leest het hier! 

6 en 7 april
Kom in de Kas
Neem een kijkje achter de schermen bij kwekers in twintig regio's. De toegang is gratis. Kijk voor deelnemende bedrijven op www.komindekas.nl
 

Drenthe

21 april
Bloesemfair
In de tuin van museumboerderij de Karstenhoeve vind je allerlei planten, zaden, gereedschappen en tuinartikelen. Ook zijn er allerlei kramen op het gebied van lifestyle, en er worden diverse demonstraties en workshops gegeven, bijvoorbeeld over het aanleggen en onderhouden van een moestuin. Natuurlijk is er genoeg te eten en drinken. Dit alles met gezellige livemuziek op de achtergrond. Je bent welkom van 10.00 tot 17.00 uur.
www.karstenhoeve.nl

Flevoland

19 april t/m 5 mei
Tulpenfestival Noordoostpolder
De Noordoostpolder is het grootste tulpengebied van Nederland. In het voorjaar komen de 2.000 hectare tulpen in bloei en verandert de polder in een kleurrijk geheel. Om daarvan optimaal te kunnen genieten wordt het Tulpenfestival Noordoostpolder gehouden. Ontdek de routes met de fiets of met de auto en geniet van het kleurenfestijn.
https://tulpenfestival.nl

Friesland

26 april
Expositie en publicatie in Fries Landbouwmuseum
Vlas staat dit seizoen centraal in het Fries Landbouwmuseum met een expositie en een publicatie. Op vrijdag 26 april neemt Gedeputeerde Femke Wiersma het door Gerrit Herrema en Henk Dijkstra geschreven boek, 'Fries Vlas' in ontvangst en opent ze daarna de expositie 'Flaaks'. De expositie is te zien tot aan de herfstvakantie.
www.landbouwmuseumfriesland.nl

10 en 20 mei
Open Boerderijdagen
Op deze dagen openen ongeveer zeventig melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. In leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. De melkveehouders van Campina laten zien waar zuivel vandaan komt en hoe zij bijdragen aan een 'betere morgen': een goede start van de dag met een lekker ontbijt, en een betere toekomst voor de volgende generaties. Beide dagen ben je welkom van 10.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.
www.campina.nl


 

Gelderland

20 april
Lentemarkt op De Boschhoeve
De mooie moestuin en de voorbeeldtuinen bieden een kleurrijk voorjaarsspektakel met honderden bloeiende tulpen, narcissen, anemonen en kievitsbloemen. Vroeg bloeiende heesters completeren dit plaatje. Bij mooi weer is het heerlijk om door de tuinen te wandelen en inspiratie op te doen. Ook is er volop keus uit tuingereedschap van Sneeboer, terracotta bleekpotten, bloempotten en vogelhuisjes. Liefhebbers van brocante kunnen hun hart ophalen in de brocante-hoek, voor serviezen en aardewerk kijk je je ogen uit. Je bent welkom van 10.00 tot 17.00 uur; de toegang is gratis.
www.boschhoeve.nl

Dagje botter varen op het Veluwemeer

Water, wind, gezelligheid, lekker eten en drinken. Alle elementen voor een geslaagd uitje voor iedereen! Stap met collega’s, familie, vrienden of kennissen aan boord van een van de botters en geniet van Zuiderzeeromantiek van de 21e eeuw. Kies uit verschillende arrangementen en geniet van een heerlijke dag.
www.botterhuren.nl

Tentoonstelling Bloom

Bij Paleis het Loo in Apeldoorn kun je vanaf 20 april terecht voor de tentoonstelling Bloom. Tijdens deze bloemige tentoonstelling staat het paleis stil bij de bloemenliefde van prinses Mary II. De Engelse prinses hield veel van bloemen in allerlei vormen en maakte dit exportproduct populair. In Bloom staan 17-eeuwse bloemstillevens, de blik van nu, groen vakmanschap, de herkomst van bloemen en Mary's hobby's centraal.
Entree vanaf 18 jaar kost €19,50. Voor kinderen en jongeren van 4 t/m 17 jaar kost een kaartje €9,50.
www.paleishetloo.nl

Groningen

27 en 28 april
Alternatieve Kwekerijdagen bij Tuingoed Foltz
Bij Tuingoed Foltz in Meeden vinden de Alternatieve Kwekerijdagen plaats, een internationale plantenmarkt die zich richt op de echte fijnproever. Zo’n 35 gespecialiseerde kwekers en andere ‘groene geesten’ uit Nederland, België, Duitsland en Zweden presenteren een unieke collectie aan bijzondere planten en andere tuingerelateerde zaken. Je bent welkom van 10.00 tot 17.00 uur; de entree bedraagt € 5,-.
www.tuingoedfoltz.nl

Limburg

17 april
Kruidenwandeling door de Groote Peel
Vaak lopen we eraan voorbij of zelfs eroverheen. En soms noemen we het onkruid, maar in de vrije natuur van onze omgeving zijn veel eetbare en geneeskrachtige kruiden te vinden. Veel kennis over kruiden is al eeuwenoud en omgeven door oude verhalen en legenden. Ga mee met deze wandeling door De Groote Peel en maak kennis met de rijkdom aan planten die er groeien. De wandeling duurt van 10.00 tot 12.00 uur; de prijs is € 10,-.
www.staatsbosbeheer.nl

Noord-Brabant

t/m 18 september
De verbazingwekkende wereld van lithografie
Alois Senefelder vindt in 1798 de steendruk en lithografie uit. Hij brengt daarmee de wereld de ultieme techniek om snel, massaal en voordelig afbeeldingen te maken (en vanaf 1837 kan dit ook in kleur). Dit eeuwenoude ambacht is nog steeds springlevend: de hedendaagse offsetdruk en zelfs de microchip waren er zonder de uitvinding van Senefelder niet gekomen. In het Nederlands Steendrukmuseum kan je ontdekken hoe de lithografie zich heeft ontwikkeld tot de hedendaagse wereld van de massa-beeldcommunicatie. De entree is € 8,-; voor kinderen t/m 12 jaar gratis. https://steendrukmuseum.nl

Noord-Holland

20 april
Thee uit de natuur
Deze workshop start met een stiltewandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. We zoeken een fijne plek in het bos voor een eenvoudige theeceremonie met thee uit de natuur. Daarna ga je zelf aan de slag. Je leert van welke plantendelen je allemaal thee kan zetten en hoe je thee kan maken in samenwerking met de kracht van de natuur. Je zelf samengestelde thee krijg je na afloop mee naar huis. De workshop duurt van 10.00 tot 12.00 uur en kost € 25,-.
www.natuurmonumenten.nl

Overijssel

18 april
Vaartocht bloeiend hooiland
Stap aan boord bij de boswachter en vaar mee langs de wilde bloemen van De Wieden. Het drijvende land met hooilandjes is in voorjaar en zomer een waar paradijs voor wilde bloemen, insecten en vogels. De boswachter weet er van alles over te vertellen, net als over de rijke ontstaansgeschiedenis van dit moerasgebied. De Wieden vormen het zuidelijke deel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. De vaartocht duurt van 12.30 tot 15.30 uur. Deelname kost € 20,- (€ 10,- voor kinderen). www.natuurmonumenten.nl

Utrecht

24 april
Spechtenexcursie Utrechtse Heuvelrug
Den Treek is een prachtig heide- en bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug waar veel verschillende soorten vogels leven. Je maakt kans op de grote en de kleine bonte specht, maar ook de grootste specht van Europa, de zwarte specht, is hier te vinden. De excursie duurt van 6.30 tot 10.30 uur; de prijs is € 39,50,-.
www.dagjeindenatuur.nl

Zeeland

1 april tot 29 juni
Tuindagen bij de Pionier-Ster
Deze tuin van ruim 3.300 vierkante meter heeft veel verrassingen in petto. De kleurrijke, weelderige borders zijn een lust voor het oog. Fraaie kleurcombinaties, verrassende doorkijkjes en het mooie Zeeuwse landschap dat de tuin ingetrokken wordt maken dit een tuin om in alle seizoenen van te genieten. De tuin is elke vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur open; de entree bedraagt € 4,-.
www.tuindepionierster.nl

Zuid-Holland

5 t/m 7 april
Crea weekend Rijswijk
Elk hobbyhart gaat sneller kloppen bij zo veel creativiteit onder één dak! Drie dagen lang zijn alle creatieve hobby’s te zien en uit te proberen. Kijk je ogen uit en maak kennis met de nieuwste trends op creatief hobbygebied. Er zijn talloze producten te koop en er worden diverse workshops en demonstraties gehouden. Schuif aan, probeer uit en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je bent het hele weekend welkom van 10.00 tot 17.00 uur; de entree bedraagt € 10,-. www.creaweekend.nl

Landleven almanak 2024

Nieuwe editie van de handigste raadgever voor tuin & erf. Boordevol praktische tips op het gebied van (moes)tuinieren en leerzame informatie over erfdieren, insecten en vogels. 
Prijs: €12,95.