Tuin met siergrassen langs een pad.

Uitjes in september

De online agenda van Landleven staat weer gevuld met uitjes in september. Benieuwd wat er in jouw provincie te beleven valt? Je leest het hier!

Drenthe

16 september
Wandelen: Hunzeloop
Tijdens de Hunzeloop geniet je van natuur, cultuur en gezelligheid. Het Drentse landschap en specifiek het Hunzedal biedt een mooie combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. Je start bij Het Achterom in Zuidlaren en wandelt via Midlaren en over een speciaal aangelegde brug door het landschap. De route eindigt met muziek en een gezellige afsluiting in Zuidlaren. Je kunt kiezen uit afstanden van 2,5 tot 25 kilometer. Meer informatie via www.hunzeloopwandeltocht.nl

Flevoland

17 september
Vogelfestival
Aan de hand van lezingen van onderzoekers en ervaren vogelaars word je meegenomen in de wereld van vogels in Nationaal Park Nieuw Land met de Oostvaardersplassen, de Marker Wadden en de Lepelaarplassen. Op de markt staan kramen met verschillende producten zoals verrekijkers, telescopen en nog veel meer. Je bent welkom bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen van 10.00 tot  17.00 uur; de entree is gratis.
www.visitflevoland.nl

Friesland

20 t/m 24 september
Agrarische dagen
De jaarlijks terugkerende Agrarische Dagen vormen een traditioneel vijfdaags stadfeest in Franeker. Tijdens deze dagen is er muziek, sport en spel, culinair genot, diverse markten en ander vertier voor jong en oud. Het evenement vindt plaats op verschillende locaties in de binnenstad en is gratis te bezoeken.
www.franeker.frl

 

Gelderland

Hele maand
Biologische lunch in theetuin
Op verschillende dagen in september is de theetuin NatuurlijkBuiten in Sinderen enkele dagen geopend voor o.a. een biologische lunch. Op het menu staan onder meer soep van groenten uit eigen moestuin, een gezonde Achterhoekse speltsandwich belegd met biologische streekkaas en een krokante, warme tosti. Meer weten of reserveren? Kijk op www.natuurlijkbuiten.nl

Groningen

9 en 10 september
Siergrassendagen met markt
Kom de Nederlandse Plantencollectie van siergrassen bewonderen bij Lianne’s Siergrassen in De Wilp. Er zijn talloze kleurschakeringen en prachtige vormen van grassen te zien in de prairietuin. Op zaterdag is er een markt met onder meer veel tweedehands tuinboeken, planten en duurzame hulpjes van ’Handig Goed’. Kunstenares Gea Drupsteen is op de markt aanwezig met mooie afbeeldingen van planten uit onder meer de prairietuin. Je bent welkom tussen 9.00 en 17.00 uur; op beide dagen is er om 14.00 uur een rondleiding. Toegang gratis. www.siergras.nl
 

Limburg

2 september
Open Dag Volmolen Epen
Iedere eerste zaterdag van de maand stelt de monumentale Volmolen in Epen zich voor je open. Molenaars tonen hier het ambachtelijke malen van graan en vrijwillige gidsen staan klaar om je het verhaal van de Volmolen en het landschap te vertellen.’s Middags kun je meedoen aan de Klimaatwandeling met de boswachter en doorlopend kun je deelnemen aan een korte gebiedswandeling met een gids. Je bent welkom van 11.00 tot 16.00 uur; de entree is gratis. Deelname aan de Klimaatwandeling kost € 8,- (vooraf aanmelden).
www.natuurmonumenten.nl

Noord-Brabant

22 t/m 24 september
Jacht & Buitenleven
Liefhebbers van jacht en lifestyle zijn dit weekend welkom op de Outdoorfair op Landgoed Velder in Liempde. Van kleding tot terreinwagens, er valt van alles te zien. Je kunt genieten van het aanbod aan bijzondere safari’s, prachtige antieke wapens, diverse streekproducten en wijnen. In een schietsimulator kun je de spanning van de jacht ter plekke ervaren. Tickets vanaf € 10,-.
www.jachtenbuitenleven.nl
 

Noord-Holland

vanaf 9 september
Zelf appels en peren plukken
Bij Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek kun je appels en peren komen plukken op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 10.00 tot 17.00 uur. Verder ben je altijd welkom voor een ontspannen wandeling tussen de boomgaarden of een bezoekje aan De Fruitloods. Startdatum onder voorbehoud; raadpleeg de website: www.olmenhorst.nl
 

Overijssel

9 september
Oldtimerdag
Je zult versteld staan van wat er allemaal te zien en te doen is op de oldtimerdag in Kallenkote. Er is een rommelmarkt, muziek, veel motoren, brommers, een show van oude en klassieke voertuigen en nog veel meer! Je bent welkom tussen 9.00 en 16.00 uur; de toegang is gratis.
www.otmv.nl/evenementen/oldtimerdag-kallenkote

Utrecht

23 september
Paddenstoelenwandeling
In de herfst komen na wat malse regen alle paddenstoelen in de bossen weer tevoorschijn. In de Kaapse Bossen kun je meer dan vijftig verschillende soorten vinden, van eekhoorntjesbrood en heksenboleet tot het rodekoolzwammetje met de kleur van rodekool. Ga met de boswachter mee op zoek naar de mooiste exemplaren. Hiervoor hoef je niet ver te lopen; de wandeling duurt ongeveer twee uur en is 2 kilometer lang. Het startpunt is de Groene Entree Kaapse Bossen; deelname kost € 10,-.
www.natuurmonumenten.nl

Zeeland

Hele maand
Snorkelen in de Oosterschelde
Het is bijna niet voor te stellen, maar onder het wateroppervlak van de Oosterschelde schuilt een enorme rijkdom aan dieren en waterplanten. Tussen de stenen van dammen en dijken leven krabben, kreeften, zeepaardjes, mosselen en nog veel meer. Dus pak de snorkel en duik in het onderwaterleven van de Oosterschelde. Het beste moment om te gaan snorkelen is op de kentering, op dat moment is er even geen stroming. Je kunt het water in bij drie verschillende punten: getijdenhaventje bij restaurant De Heerenkeet in Koudekerke, de Zeelandbrug aan de kant van Zierikzee en de Bergsediepsluis vlakbij het strandje. 
 

Zuid-Holland

15 t/m 17 september
Crea weekend Rijswijk
Drie dagen lang eindeloze creativiteit in Rijswijk: een must voor hobbyisten die zich graag laten inspireren. Tijdens dit weekend tref je tientallen goed gevulde stands met de kleurrijkste materialen en handigste gereedschappen voor je volgende creatieve project. Van keramiek beschilderen tot groendecoraties en van glas graveren tot kaarten maken. Ook aan de kinderen is gedacht, er is een kinderhoekje en een kinderplein. Van 10.00 tot 17.00 uur in de Broodfabriek aan de Volmerlaan 12. Een kaartje kost € 9,-.
www.creaweekend.nl

Speciale editie fietsroutes 2023

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken. 

Prijs: € 8,95