uitjes in mei

Uitjes in mei

De online agenda van Landleven staat weer gevuld met uitjes in mei. Benieuwd wat er in jouw provincie te beleven valt? Je leest het hier!

Vlaanderen

7 mei
Bio-markt
Op het terrein van het kasteel van Loppem organiseert Velt een uniek en sfeervol evenement met het accent op bio, ecologie en duurzaamheid. Kom tussen 10.00 en 18.00 uur rondkijken en genieten. Er zijn diverse workshops, standhouders en een ruim assortiment in biologische planten en kruiden. Prijs: € 3,-.
www.velt.nu
 

Zeeland

6 mei
Smakelijke wandeling in Koudekerkse Inlaag
Tijdens deze wandeling neemt de Natuurmonumentengids u mee in de geschiedenis van de strijd tegen het water. Een natuurkok serveert verschillende Zeeuwse gerechtjes, vers uit de natuur. De wandeling start om 13.00 uur en is om 15.00 uur afgelopen. U vertrekt vanaf parkeerplaats Plompe Toren. Prijs: € 15,-.
www.natuurmonumenten.nl
 

Limburg

27 mei
Begrazingsexcursie
Schotse hooglanders lopen het hele jaar op de Mookerheide; ze houden de begroeiing kort. De beheerder neemt een kijkje of de dieren in orde zijn. Op deze excursie maakt u dit van dichtbij mee en krijgt u uitleg over het effect van deze grazers op de natuur. Het vertrekpunt van de excursie is Landgoed Mookerheide. De excursie duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten: € 10,-.
www.natuurmonumenten.nl
 

Noord-Brabant

6, 7 en 13 mei
Moestuinplantenmarkt van de Boergondische Tuijn
Bezoek tussen 11.00 en 17.00 uur de grote Moestuinplantenmarkt van de Boergondische Tuijn. Dit jaar zijn er meer dan 175 verschillende tomatenrassen te vinden. Daarnaast zijn er diverse planten te koop van vergeten groenten zoals aardbeispinazie, palmkool en pastinaak.
https://deboergondischetuijn.nl
 

Gelderland

6 en 7 mei
Zaai Plant en Poot Festijn
De tijd is aangebroken dat de tomatenplantjes weer in de kas gezaaid kunnen worden en we ons kunnen voorbereiden op een tuin vol bloemen. Kom tussen 10.00 en 17.00 uur bij bamboekwekerij Bandus in Hummelo kijken naar de prachtige zomerbloembollen die direct de tuin in kunnen. Ook kunt u de eerste exotische planten bewonderen die weer buiten komen te staan.
www.bandus.nl

6 en 7 mei
Brocante op Kasteel Doornenburg
Laat u verrassen door tal van brocanteurs. Zij zullen u de mooiste schatten en vondsten laten zien. Ook kunt u deze dag het prachtige kasteel bezoeken. De brocante fair vindt plaats van 10.00 tot 16.30 uur. Entree: € 5,-.
www.heerenlandenevents.nl; kaartjes kasteel: www.kasteeldoornenburg.nl

 

Utrecht

13 mei
Vleermuizen van boswachterij Austerlitz
Leer alles over vleermuizen tijdens deze excursie. Hoe leven vleermuizen eigenlijk, wat eten ze en hoe werkt dat nou met die echolocatie? De wandeling start om 21.00 uur bij het Beauforthuis. Om 23.00 uur bent u terug. Prijs: € 9,50.
www.staatsbosbeheer.nl
 

Zuid-Holland

6 mei
Lentewandeling Polder Oukoop
Geniet van de lente in Polder Oukoop bij de Reeuwijkse Plassen. Dit oer-Hollandse landschap is in dit jaargetijde een bezoek meer dan waard. Bomen hebben hun eerste frisgroene blad en voorjaarsbloemen geven kleur aan de polder. De wandeling start om 10.00 uur en eindigt om 12.30 uur. Het startpunt is natuurboerderij Hoeve Stein. Kosten: € 10,-.
www.staatsbosbeheer.nl
 

Noord-Holland

7 mei
Wildplukwandeling
Wildplukexpert Peter en chef-kok Brian nemen u mee door de parken van Alkmaar. Ze laten u zien wat eetbaar is en wat niet. Ze vertellen hoe u met respect voor de natuur kunt plukken en hoe u met de geplukte spullen kunt koken. De deelnemers verzamelen om 10.15 uur bij het restaurant van Neder; vanaf daar fietst u naar het beginpunt. De wandeling duurt twee uur en rond 13.00 uur bent u weer terug bij het restaurant, waar de wildpluklunch klaar staat. Trek een paar stevige schoenen aan en neem uw eigen fiets mee. Prijs: € 60,- inclusief lunch.
www.alkmaarprachtstad.nl
 

Flevoland

19 mei
Fotosafari Oostvaardersplassen
Fotografeer verschillende bewoners van de Oostvaardersplassen zoals de vos, het konikpaard of een van de vele bijzondere vogelsoorten. Samen met de gids van Staatsbosbeheer bezoekt u de mooiste plekken. De safari duurt van 9.00 tot 12.00 uur en start bij Buitencentrum Oostvaardersplassen. Prijs: € 60,-.
www.staatsbosbeheer.nl
 

Overijssel

10 mei
Reeën van de Weerribben
Vaar in de schemer mee door de Weerribben op zoek naar reeën. De schipper weet waar die zich meestal laten zien. De excursie duurt van 20.00 tot 22.00 uur en start bij Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl. Prijs: € 17,50.
www.staatsbosbeheer.nl

Elke eerste zondag van de zomermaanden vanaf 7 mei 
Hof van Eigen-aardigheden
De nodige tuinen gaan weer open voor bezichtigingen. Zo ook het Hof van Eigen-aardigheden in Raalte. De openingstijden zijn 10:30 tot 16:00 uur en de entree bedraagt € 5,- inclusief koffie / thee. 
www.hofvaneigen-aardigheden.nl

Drenthe

7 mei
Bushcraft met de boswachter
Tijdens deze interessante wildernistocht laat de boswachter u zien hoe u overleeft in de natuur. Leer alles over eetbare planten en maak zelf vuur en touw. Deze tocht start om 14.30 uur bij Buitencentrum Drents-Friese Wold. Om 16.30 uur is hij afgelopen. Prijs: € 12,50.
www.staatsbosbeheer.nl
 

Friesland

2 mei
Zeehondentocht met zandplaatexcursie
Het schip Silverwind neemt u mee op excursie richting de zeehondenbanken. U krijgt ook de kans om van boord te gaan om onder leiding van een gids op de zandbank Engelsmanplaat zelf het wad te ervaren. De excursie start om 12.45 uur bij de veerdam van Schiermonnikoog en eindigt om 15.45 uur. Kosten: € 29,50.
www.natuurmonumenten.nl
 

Groningen

14 mei
Vogels van het Lauwersmeer
Ga onder leiding van twee ervaren vogelaars mee op excursie. Ontdek de vele vogelsoorten die Nationaal Park Lauwersmeer rijk is. Deze wandeling begint om 14.00 uur bij Activiteitencentrum Lauwersnest en zal om 16.00 uur afgelopen zijn. Kosten: € 7,50.
www.staatsbosbeheer.nl

Speciale editie fietsroutes 2023

In onze nieuwe fietsroutegids staan de mooiste fietsroutes van Nederland, overzichtelijk ingedeeld per provincie. Bij alle routes vind je een omschrijving van bezienswaardigheden, een knooppuntenoverzicht en een uitneembaar knooppuntenroutekaartje. Per route is er een QR-code waarmee je de meest actuele informatie over de route kunt opzoeken. 

Prijs: € 8,95