Uitjes in juni

Uitjes in juni

De online agenda van Landleven staat weer gevuld met uitjes in juni. Benieuwd wat er in jouw provincie te beleven valt? Je leest het hier!

Noord-Holland

18 juni
Vlinders, bijen en wilde bloemen in het Zwanenwater
In het voorjaar bloeien in natuurgebied het Zwanenwater duizenden wilde bloemen en wel elf soorten orchideeën. Waarom doen deze zeldzame bloemen het hier zo goed? Waarom groeien ze juist op deze plek? Weke beestjes komen hier allemaal op af? Ontdek het samen met de boswachter. Die neemt je mee buiten de gebaande paden, naar de plekken waar niemand komt. Vertrekpunt: parkeerplaats het Zwanenwater, Callantsoog. De wandeltocht duurt van 10.00 tot 12.30 uur. Prijs: € 10,-.
www.natuurmonumenten.nl
 

Zuid-Holland

vanaf 7 juni
Brocante markt Gouds Montmartre
Ga op zoek naar zeldzame voorwerpen uit ‘grootmoeders tijd’! Vanaf 7 juni is wekelijks op woensdag de Gouds Montmartre markt op het marktplein in Gouda. Rondom het eeuwenoude Goudse Stadhuis kun je op zoek gaan naar antiek, curiosa, oude boeken, verzamelobjecten en nog veel meer. Snuffel en struin tussen 9.00 en 16.30 uur langs de verschillende kramen. Toegang gratis.
www.welkominGouda.nl

10 juni 
Fair in de boomgaard
Gezellige lentefair in de boomgaard van Nieuwerbrug met stoere, en sobere woondecoratie, unieke brocante vondsten, sieraden, kleding en nog veel meer! Kom gratis langs tussen 10:00 en 15:00 uur. 
www.fleurengeur.nl 

Zeeland

10 en 11 juni
Open tuinen weekend Veere
Tien particuliere eigenaren stellen hun ‘Zeeuwse hofjes’ zaterdag (11.00-17.00 uur) en zondag (12.00-17.00 uur) open voor publiek. Van ommuurde binnenplaats tot landelijk vergezicht: iedere tuin heeft zijn eigen karakter. De tuinenroute voert langs de pittoreske steegjes van Veere die, bezaaid met stokrozen, een spectaculaire aanblik bieden. De entree per tuin is € 2,- en een passe-partout voor alle tuinen kost € 10,-. De opbrengst hiervan gaat naar het restauratiefonds van de kleine kerk in Veere.
www.facebook.com/opentuinenveere
 

Noord-Brabant

4 juni
Ontdek de wondere wereld van de honingbij
Tijdens het open huis van Bijenvereniging St. Ambrosius Peelland in Deurne vertellen verschillende imkers over hun ervaring met bijen. Bij een bezoek aan de expositie wordt een film over het leven van de honingbij vertoond en krijg je een rondleiding. Ontdek de wondere wereld van de honingbij en neem een kijkje in de kijkkast. De expositie is van 13.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis.
www.visitbrabant.com
 

Utrecht  

10 juni
Ontdek de bijzondere bomen op buitenplaats Boekesteyn
Wandel mee met de boswachter over buitenplaats Boekesteyn en ontdek de bijzondere bomen. Deze excursie speciaal voor volwassenen duurt van 10.30 tot 12.00 uur. Kijk, luister en geniet! Prijs: € 10,-.
www.natuurmonumenten.nl
 

Flevoland

Elke zaterdag en zondag in juni
Met de beverbus door het Almeerderhout
Stap in de beverbus en speur mee naar de bewoners van het Almeerderhout. Tijdens de tocht vertelt de gids je alles over dit jonge natuurgebied in Flevoland. Neem het fototoestel mee, want wie weet kom je onderweg een ree, vos, buizerd of andere bewoners tegen. De eerste groep start om 12.30 uur, de laatste om 14.30 uur. Startpunt is Buitencentrum Almeerderhout in Almere; de excursie duurt ongeveer een uur. Prijs: € 4,50.
www.staatsbosbeheer.nl
 

Friesland

t/m 20 juni
Vaarexcursie XL ‘op zoek naar de blaustirns’
Tijdens deze extra lange vaarexcursie ga je op zoek naar een van de meest karakteristieke vogels van Nationaal Park De Alde Feanen: de blaustirns oftewel zwarte stern. Je maakt een rondje ‘om de zuid’ langs It Kobbelân en It Eilân. De excursie duurt van 19.00 tot 22.00 uur. Prijs € 20,-.
www.itfryskegea.nl
 

Groningen

14 juni
Volle maantocht in Nationaal Park Lauwersoog
Nationaal Park Lauwersmeer is officieel aangemerkt als een Dark Sky Park. Waar kun je de donkerte dan beter ervaren dan daar? Vaar mee met deze bijzondere tocht! Je vertrekt vanuit Zoutkamp. Onderweg krijg je veel informatie over hoe de bemanning van vissersschepen de nachten doorbracht en natuurlijk veel informatie over het gebied zelf. De excursie start om 22.30 uur. Prijs: € 24,50.
www.visitgroningen.nl
 

Drenthe

18 juni
Molenfair Roderwolde
Wie door Roderwolde loopt of rijdt passeert de molen Woldzigt. Hier verkopen op zondag 18 juni tussen 10.00 en 17.00 uur tal van kramen hun goederen, vaak zelf gemaakt of bereid. Op deze dag worden ook rondleidingen verzorgd; zo kom je te weten hoe deze molen werkt. Er is naast de markt gratis parkeergelegenheid en de entree is gratis. www.drenthe.nl
 

Overijssel

11 juni
Kunst in het Volkspark
Meer dan honderd Nederlandse en Duitse kunstenaars presenteren van 11.00 tot 17.00 uur hun werk in het Volkspark in Enschede. Al wandelend ontdek je de kunstwerken verspreid door het natuur- en waterrijke park. Toegang gratis. www.volksparkenschede.nl
 

Gelderland

2, 8 en 9 juni
Ga mee op zoek naar wilde zwijnen op Veluwezoom
Ga met een gids mee op pad en leer alles over het leven van de wilde zwijnen in Nationaal Park Veluwezoom. Wat eten wilde zwijnen en waar slapen ze? Leven ze in een groep of alleen? Hoe wordt een mannetjeszwijn ook alweer genoemd? Er is van alles te ontdekken tijdens een spannende avondwandeling van tweeënhalf uur (starttijd 2 juni 19.30 uur, 8 en 9 juni 20.00 uur). Prijs: € 12,50.
www.natuurmonumenten.nl

23, 24 en 25 juni 
Kom naar de Farm & Country Fair in Aalten 
De Farm & Country Fair in Aalten is een evenement dat draait om het boeren- en landleven. Bekend om de enorme varatie: van alles over ons eten tot complete dieren-dorpen met allemaal een eigen thema. In het vintage dorp ga je terug in de tijd met decoratie en voertuigen van vroeger. Ook is er entertainment: hippe foodtrucks, kinderattracties en muziek. Vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 21:00 uur en zondag van 10:00 tot 18:00 uur. Entree: € 17,75.
www.countryfair.nl
 

Limburg

11 juni
Op pad met de boswachter op de Sint-Pietersberg
Rust, ontspanning en samen genieten in de natuur. Wandel mee met de boswachter en proef het echte buitenleven. Tijdens deze excursie maak je kennis met de dieren en planten in natuurgebied Sint-Pietersberg. De excursie duurt van 10.00 tot 12.30 uur. Prijs: € 10,-.
www.natuurmonumenten.nl
 

Vlaanderen

11 juni
Ga op zoek naar de ‘Big Five’
Onder begeleiding van een natuurgids ga je met de fiets op zoek naar de ‘Big Five’ van De Panne. Je start om 20.00 uur vanaf Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne en bent om 22.00 uur weer terug. Belangrijk om te weten is dat deze excursie geschikt is vanaf 18 jaar. Deelname is geheel gratis.
www.depanne.be