Nieuwe boerderij

Verbouwing Groenlo

Ze werken in een volgorde die een aannemer niet snel zou kiezen. Eigenzinnig kiezen Oda de Wit en Rob Posthumus hun eigen pad bij de verbouwing van hun boerderij in Groenlo. Het geeft ze de kans om veel zelf te doen en hun eigen prioriteiten te bepalen. Met de belangrijkste ruimtes klaar hebben ze iedere planning losgelaten. “We genieten van het proces.”

De deel is omgetoverd in een lichte woonkamer, met behoud van originele details als slietenplafond en gebinten. “We hebben eerst de binnenmuren gesloopt en alle hokjes uitgebroken. Ook boven was het een kwestie van uitbreken en opnieuw beginnen.” De tweede grote klus was zand uitscheppen. “Alle vloeren lagen gewoon in het zand en omdat we graag vloerverwarming en vloerisolatie wilden, moest er gegraven worden. De eerste winter stond in het teken van graven, kou en nattigheid. Het water kwam zo onder de muren door lopen, het zand was zwaar en hard en het was altijd koud. Dat was erg zwaar. We hebben hier nooit rampen gehad zoals je ze in televisieprogramma’s wel ziet, maar het werk was schijnbaar eindeloos en de winter troosteloos. Op de deel konden we graven met een kraantje, maar verder was het handwerk. Daarna was het eindeloos strippen en oud stucwerk afbikken."

Onder het zachtboard plafond kwam een prachtig balkenplafond tevoorschijn. Het geeft charme aan de verder moderne nieuwe keuken. 

In de hal is het contrast tussen oud en nieuw nog goed te zien. De oude stoppenkast en kelderdeur geven karakter, de muren en de vloer zijn gereed. Het plafond en het trappengat wachten nog op afwerking. Rob en Oda kiezen ervoor om het werk grotendeels zelf aan te pakken. Rob: “Aannemers kwamen niet verder dan ‘gooi maar plat’, om het helemaal opnieuw op te kunnen bouwen. Wij waren op deze boerderij gevallen en wilden dat niet.“We zijn boven gestart om daar een kamer en een badkamer te maken. Zo konden we afscheid nemen van de stacaravan waar we de eerste tijd in verbleven”, legt Oda hun werkvolgorde uit. “Daarna kwamen de keuken en de eetkamer aan bod, zodat we comfortabel konden koken.