water met huizen en vuurtoren

Fietsroute De vroemoer en de Ommelebommelestien

Fiets deze route over de legende van de vroegere kinderen van Urk, die op een wel heel bijzondere manier bij hun ouders terecht kwamen. In dit artikel vind je de kaart, beschrijving en de knooppunten.

Over de fietsroute

  • De route is 45 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Burgemeester J. Schipperkade, 8321 EJ Urk, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute De vroemoer en de Ommelebommelestien kaart

Ommelebommelestien

Toen Urk nog een eiland was, werd er gefluisterd dat de kinderen van Urk uit de Ommelebommelestien kwamen. Dit was een zwerfkei die op ongeveer 70 meter van de kust op de zandplaat De Vormt lag. De steen was een overblijfsel uit de ijstijd en omdat de zee daar ondiep was, kwam de steen af en toe boven water. Dat was het moment dat een aanstaande vader met een vroedvrouw de zee op moest, eerst naar Schokland voor een sleutel en daarna naar de steen.

Sleutel uit Schokland

Zowel de vader als de vroedvrouw voeren in Urker klederdracht naar de steen, in het bootje lag een mandje voor de baby. Eenmaal bij de steen aangekomen, moest de vader een deurtje in de steen openen met de sleutel uit Schokland. Als dit lukte, moest hij één gulden voor een meisje betalen of twee gulden voor een jongen. De baby werd vervolgens in het mandje gelegd en ze roeiden terug naar de kant. Op de Staversekade van Urk staat een standbeeld van deze legende.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/route/de-vroemoer-en-de-ommelebommelestien

Knooppunten fietsroute De vroemoer en de Ommelebommelestien
Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95