Molen naast het water in de avond, de zon gaat onder

Fietsroute Groninger Molenroute

Fiets de Groninger Molenroute aan de Duitse grens. Hier liggen veel monumentale boerderijen, oude panden en (oude) molens. Tijdens deze route fiets je langs een aantal molens en door een heerlijk rustig natuurgebied. In dit artikel vind je de kaart, beschrijving en knooppunten.

Over de fietsroute

  • De route is 41 kilometer lang. 
  • De startlocatie van deze route is Scheidingsweg 20, 9566 PL Veelerveen, Nederland.
  • Dit is een knooppuntroute.

Fietsroute Groninger Molenroute kaart.

Huis te Wedde

Huis te Wedde is bekend onder meerdere namen: Wedderbucht of de Wedderborg zijn de bekendste. De borg kent een heftige geschiedenis die begint in de 14e eeuw en zijn hoogtepunt kent onder het strakke bewind van de Heren van Westerwolde. De bevolking van Westerwolde (de streek waar onder andere Wedde en Vriescheloo onder vallen) kwam in de 15e eeuw in opstand en viel de borg in de handen van de Hertog van Gelre. Later viel het gebied in handen van de Staten-Generaal, om daarna in 1690 bij Groningen te mogen horen. Ook heeft borg heeft een belangrijke rol gehad in de Tachtigjarige oorlog. Kortom: een bezoekje waard. En dat kan, want vandaag de dag is de Wedderborg een museum.

Molens Wedderveer en Weddermarke

Op de route fiets je langs twee molens die dicht bij elkaar liggen: de stellingmolen Wedderveer en de grondzeiler Weddermarke. Wedderveer is een zaagmolen, gebouwd om bij de verwerking van het eikenbos naast de molen te helpen. De eerste eigenaar, Freunekes, heeft in 1937 de molen zelf ontworpen en gebouwd. Na een periode waarin de molen stillag, is hij nu weer volledig operationeel. Weddermarke is gebouwd in 1898 en ligt wat verstopt tussen de bomen. De molen bemaalde het waterschap Weddermarke, grotendeels op vrijwillige basis.

Molen De Korenbloem

De Korenbloem is een korenmolen uit 1895. Deze nog werkende molen ligt in Vriescheloo, aan het einde van de route. Hier kun je meel en andere streekproducten vinden, een kopje koffie drinken of gewoon even genieten van de mooie locatie. Leuk weetje: in 1568 werd er al gesproken van een molen in dit gebied, want dit deel van Groningen was erg in trek als het op molens aan kwam.

Veldkamp's Meuln

Deze molen werd in 1855 als oliemolen gebouwd, maar heeft ook dienst gedaan als pel-, zaag- en korenmolen. Na een geschiedenis van ongelukken (een stormschade, blikseminslag en brand), is de molen sinds 2003 weer maalvaardig. Wel zijn er in mei 2020 wat problemen geconstateerd en is het niet duidelijk of de molen de maalkracht nog aankan.

Vriescheloo en Loosterveen

Tussen Vriescheloo en de Duitse grens ligt een heel klein natuurgebied (26 hectare), het Loosterveen. Het ligt in een van de oudste veengebieden van Groningen en is oorspronkelijk een onderdeel van het Bourtanger Moor. Het natuurgebied is een feestje voor dieren: naast veen is er ook een bos en zijn er meerdere kleine akkers aangelegd. Je vindt hier veel verschillende soorten vogels en ook vlinders vinden de omgeving aantrekkelijk.

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Daar kun je ook een printversie van deze route vinden: 
https://www.fietsen123.nl/fietsroutes/nederland/groningen/veelerveen/groninger-molenroute

Knooppunten fietsroute Groninger Molenroute
Speciale editie fietsroutes 2024

In deze derde editie van Landleven Fietsroutes vind je weer tientallen nieuwe knooppuntenroutes in heel Nederland. Elke route is voorzien van een kaartje, een lijstje met knooppunten en de leukste weetjes en tips voor bezienswaardigheden onderweg. 

Prijs: € 8,95