Brabants hoogveen

Fietsen over Brabants hoogveen

In het zuidwesten van Noord-Brabant ligt een verzameling van kleine, maar prachtige en rustige natuurgebieden. Heerlijk om doorheen te fietsen en te genieten van de natuur. 
 

DE FIETS ROUTE IN HET KORT

  • Fietsroute door de bossen van Brabant: 47 km 
  • Provincie: Noord-Brabant
  • Startpunt: Noorderstraat 98, 4714 RB Sprundel

Advertorial
Nieuwe winkel Bardale

John Bardale opent de nieuwste winkel aan de Hoofdstraat 47e in Gorssel. Landelijke collecties meubels en kleding voor dames & heren en leuke cadeaus.

10% KORTING
Nieuwe winkel Bardale

De Rucphese bossen

De Rucphense Bossen vormen een prachtig, contrastrijk natuurgebied onder Rucphen. Tijdens de laatste ijstijd zijn hier zandduinen gevormd. Om het stuifzand op zijn plek te houden, hebben bewoners van de streek hier bomen en struiken geplant. Daardoor is een afwisselend gebied ontstaan met bossen, grasland, heide en open duingebieden met stuifzand.
 

Hoogveengebied

De Pannenhoef is een voormalig hoogveengebied, waar van de 14de tot de 17de eeuw turf werd gewonnen. Nadat het veen afgegraven was, begon men met ontginning van het gebied. Tegenwoordig is het een moerassig gebied met vennen, hier en daar moerasbossen en veel bijzondere plantensoorten.

Om de Pannenhoef heen liggen veel andere natuurgebieden, zoals heidegebied Lange Maten, agrarisch bosgebied De Moeren en de landgoederen Oude Buisse Heide en Wallsteijn.
 

De route is samengesteld door Fietsen123 met behulp van de knooppuntenkaart van de Fietsersbond. Op www.fietsen123.nl vind je meer dan 750 fietsroutes door heel Nederland.