In onze schuur liggen vier verschillende bijlen. Welke gebruik ik? En hoe weet ik dat de bijl scherp genoeg is om mee te werken? Martijn Harms, fervent houthakker en in 2016 kampioen van de Benelux in Timbersport (een sport waarbij op verschillende manieren hout gehakt, gezaagd en gekloofd wordt), gaat mij leren hoe ik een bijl slijp.
Een veelvoorkomend bijltype is de ‘hatchet’. Dit is een compacte, lichte hakbijl en ideaal voor kleine tot medium stammen. Je kunt er kleine takken mee afhakken of blokken hout mee kloven voor een kampvuur. De ‘axe’ bijl is het standaardmodel. Deze bijl wordt met twee handen gebruikt en is geschikt voor het ontleden van gevelde bomen, het hakken van hout en het omhakken van bomen. Een ander type is de ‘kloofbijl’. Kenmerkend is de zware kop die zich efficiënt en snel in het hout kan werken en vervolgens door de dikte het hout gemakkelijk kan splijten. Tot slot is er de ‘velbijl’. Deze bijlen zijn speciaal ontworpen voor het professioneel vellen (omhakken en laten omvallen) van bomen.
In 2017 verhuisd van de stad naar het platteland. Geboren met twee linkerhanden en tot voor kort onbekend met het fenomeen ‘waterpomptang’. Droom: kampvuurtjes, aardbeien uit de moestuin en eieren van eigen kip. Realiteit: nat hout, een moestuin met onkruid en een kippenhok vol stront. Blad vegen gaat me goed af. Andere zaken kosten meer moeite. Om glazen muiltjes te maken van mijn onwennige klompen ga ik in de leer bij professionals.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een gratis digitale download met Landleven recepten. Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrieven en aanbiedingen van Landleven en ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden
Het is gelukt, je bent ingeschreven op de nieuwsbrief van Landleven. Je ontvangt vanaf nu regelmatig onze nieuwsbrief. Je kunt de recepten ook hier downloaden.